2015

 

Zbog snežne mećave koja je zahvatila Srbiju odmah su se pojavili i prvi problemi. U Paraćinu od pre podneva (od 10:30h) nema struje.

bez struje

Za sada nemamo bilo kakve informacije od Elektro mreže Srbije o kom problemu se radi i kada će struje ponovo biti. Ne zvanične informcije su da se kvar dogodio na mreži u ulici Vojvode Mišića.

Ukoliko Vi mate informacije podelite sa našim čitaocima.

 

Opština Paraćin može da bude ponosna na mlade koji se trude da sačuvaju tradiciju, pa se sve više priključuju organizovanim kulturno umetničkim društvima. U subotu, 26. 12. 2015. u hali sportova održana je treća po redu godišnja smotra folklora, na kojoj je učestvovalo 16 kulturno umetničkih i folklornih društava iz opštine Paraćin.

Prve godine je na reviji folklora nastupilo sedam kulturno umetničkih društava, druge jedanaest a ove čak šesnaest društava.

 

godisnji koncert

 

Kulturno umetnička društva su kod Srba dosta brojna i smatraju se organizacijama od nacionalnog značaja za očuvanje tradicionalnih vrednosti, pod pokroviteljstvom su državnih, regionalnih i opštinskih institucija. Kulturno umetnička društva na raspolaganju često imaju svoje prostorije, kostime, finansijska sredstva za putovanja i druge delatnosti koje im obezbeđuje osnivač ili pokrovitelj. Pristup učenju narodnih igara u kulturno umetničkim društvima je detaljan i obuhvata sva kola iz naše zemlje a i šire. Koordinar organizacije Vladan Vučković, veoma je zadovoljan organizacijom ove godine, i nada se da će se mladi i dalje zalagati za očuvanje folklorne tradicije, kulture i običaja iz našeg kraja. Želja za druženjem kod mladih se manifestovala kroz stvaranje Kulturno umetničkih društava, u više od polovine sela u našoj opštini. Neka od njih su organizovana na inicijativu dece, uz pomoć roditelja i vaspitača. Tri društva su iz grada Paraćina, a ostali iz okolnih sela u opštini. KUD ,,Radosav Lazić" - Stubica Društvo ,,Petrus" - Zabrega KUD ,,Branko Krsmanović" - Paraćin KUD ,,Juhor" - Potočac KUD ,,Moravac" - Gornje Vidovo KUD ,,Boki - 4. Juli" - Paraćin KUD ,,Branko Radičević" - Ratare KUD ,,Spasovdanski Vez" - Drenovac KUD ,,Sikiričko Kolo" - Sikirica Folklorna grupa ,,Dankovo" - Paraćin KUD ,,Mladost" - Raševica KUD ,,Buljane" - Buljane KUD ,,Božikovo" - Bošnjane KUD ,,Ozren" - Busilovac KUD ,,Moravsko Prelo" - Donje Vidovo KUD ,,Božidar Vekić" - Plana.

Razgovarali smo sa igračima i došli do zaključka da svi obožavaju pesmu i igru, da na ovaj način mogu upoznati mnoge ljude, putovati do mesta, do kojih inače ne bi mogli da odu, da nauče neke druge običaje, ali svi su napomenuli da je najbitnije druženje. Njihov period odrastanja biće obeležen igrom, pesmom i brojnim prijateljstvima. Veliki broj njih kaže da ne želi da vreme provodi po kafanama, uz kompjuter, i da gubi deo svog života na nepotrebne stvari, već žele da nastave da se bave ovim aktivnostima. Jer folklor za njih predstavlja više od igre, nešto što su oni nasledili od svojih predaka i što se nadaju da prenesu i svojim pokolenjima.

M.S.

 

Prenosimo Vam praznični red vožnje u toku novogodišnjih praznika Euroline autobusa.

 

Prigradski saobraćaj

Četvrtak 31.12.2015.god.

PARAĆIN – JAGODINA …..…… PO REDU VOŽNJE ZA SUBOTU

SELA …………………………………... PO REDU VOŽNJE ZA RADNI DAN

 

Petak 01.01.2016.god.

PARAĆIN – JAGODINA ………………. NE SAOBRAĆA

SELA ………………………………………….. SAMO RADNIČKI POLASCI

 

Subota 02.01.2016.god.

PARAĆIN – JAGODINA ………………. RED VOŽNJE ZA NEDELJU

SELA ………………………………………….. SAMO RADNIČKI POLASCI

 

autobus

Međugradski saobraćaj

 

Četvrtak 31.12.2015.god.

Saobraćaju samo polasci:

02:30 ZAJEČAR – NOVI SAD

04:45 ZAJEČAR – PARAĆIN - BEOGRAD

05:45 ZAJEČAR – PARAĆIN – VRNJ. BANJA

06:20 PARAĆIN - BEOGRAD

05:00 PARAĆIN – ZLATIBOR

05:00 BOR - BEOGRAD

06:55 PARAĆIN - BEOGRAD

05:40 PARAĆIN - BEOGRAD

06:00 SVILAJNAC – VRNJAČKA BANJA

08:20 PARAĆIN - BEOGRAD

08:00 BEOGRAD – PARAĆIN - KNJAŽEVAC

10:10 PARAĆIN - KNJAŽEVAC

10:00 PARAĆIN – BEOGRAD

10:30 BEOGRAD – BOR

12:55 PARAĆIN – BOR

12:00 BEOGRAD – PARAĆIN - ZAJEČAR

12:10 VRNJAČKA BANJA – SVILAJNAC

14:30 PARAĆIN - ZAJEČAR

13:30 ZLATIBOR – PARAĆIN

13:30 KNJAŽEVAC – PARAĆIN - BEOGRAD

16:35 PARAĆIN - BEOGRAD

14:30 BEOGRAD – PARAĆIN - ZAJEČAR

17:00 PARAĆIN - ZAJEČAR

15:15 BEOGRAD – BOR

17:50 PARAĆIN – BOR

15:30 BOR – PARAĆIN

16:15 PARAĆIN – BEOGRAD

16:45 BEOGRAD - PARAĆIN

14:45 NOVI SAD - BEOGRAD - ZAJEČAR

19:00 BEOGRAD - PARAĆIN

 

Petak 01.01.2016.god.

Saobraćaju samo polasci:

05:00 PARAĆIN - ZLATIBOR

13:30 ZLATIBOR - PARAĆIN

 

Subota 02.01.2016.god.

Saobraćaju samo polasci:

05:00 PARAĆIN – ZLATIBOR

05:00 BOR - BEOGRAD

06:55 PARAĆIN - BEOGRAD

05:40 PARAĆIN - BEOGRAD

06:00 SVILAJNAC – VRNJAČKA BANJA

08:00 BEOGRAD – PARAĆIN - KNJAŽEVAC

10:10 PARAĆIN - KNJAŽEVAC

08:25 ZAJEČAR – PARAĆIN - BEOGRAD

10:00 PARAĆIN – BEOGRAD

10:30 BEOGRAD – BOR

12:55 PARAĆIN – BOR

12:10 VRNJAČKA BANJA – SVILAJNAC

14:30 PARAĆIN - ZAJEČAR

13:30 ZLATIBOR – PARAĆIN

13:30 KNJAŽEVAC – PARAĆIN - BEOGRAD

16:35 PARAĆIN - BEOGRAD

15:15 BEOGRAD – BOR

17:50 PARAĆIN – BOR

16:15 PARAĆIN – BEOGRAD

15:30 BOR – BEOGRAD

17:15 PARAĆIN – BEOGRAD

16:45 BEOGRAD – PARAĆIN - ZAJEČAR

19:00 BEOGRAD – PARAĆIN

Na teritoriji opštine Paraćin danas je počeo probi popis nezakonito igrađenih objekata, koji će trajati nekoliko dana, rečeno je Tanjugu u opštinskoj upravi.

Koordinator popisa je građevinski inspektor opštine. Paraćin je pre 15 dana završio sve pripreme za popis nezakonito izgrađenih objekata - donet program popisa, formirana komisija, određne zone i popisne jedinice, izabrani popisivači...

 

nelegalnih objekata

 

Juče je održana instruktaža popisivača. Pravi popis počinje u januaru, a oslobađa vlasnike nelegalno izgrađenih objekata od dolaska u opštinu radi prijavljivanja objekata za legalizaciju, to je sada posao popisivača, ističu u opštinskoj upravi i napominju da će se tek po završenom popisu znati koliko tačno ima nelegalno izgrađneih objekata u ovoj drugoj po veličini opštini u Pomoravskom okrugu.

Predsednik opštine Paraćin Saša Paunović je ocenio da ima oko 7.000 nelegalno izgrađenih objekata, "koje treba da uvede u evidenciju jedan inspektor, koji usputno rečeno sledeće godine ide u penziju, a ne možemo da zaposlimo novoga".

Izvor: tanjug

 

Ulična prodaja je i ove, baš kao i prethodnih godina privukla veliki broj prodavaca. Na tezgama se mogu naći razne stvari, od novogodišnjih ukrasa, srma, balona, čestitka, preko slatkiša, luša, licidera, do tehnike, kućnih aparata i garderobe. Sve ono što bi potencijalni kupci našli u radnjama, izloženo je i na tezgama u glavnoj ulici, u potezu od ulaza u zelenu pijacu do kraja Šumadijske robne kuće. Cena zakupa za ovu godinu za dva metara kvadratnih iznosila je 5760 dinara, a prodavci su zadovoljni zaradom koju su ostvarili prve nedelje. Kao i ranijih godina, mogu izlagati i prodavati svoju robu 15 dana, od 17. Decembra do 31. Decembra, a rok za uklanjanje tezgi je 20 časova, poslednje noći u ovoj 2015. godini.

srecne praznike

Pošto je prodaja pirotehnike zabranjena, osim u specijalizovanim prodavnicama, takvih prodavnica ove godine ima 14, u samom centru grada, koje su tokom celog dana pune, kako dece, tako i odraslih. U razgovoru sa prodavcima pirotehničkih sredstava, portal Opštinaparaćin.info, doznaje da zarada može biti odlična, čak i kada se pokriju troškovi zakupa lokala, struje, vode, za period od mesec ili dva, jer ovakve radnje imaju pravo da rade od početka decembra.

Novogodišnja rasveta je postavljena u prvim danima Decembra, ali se ljudi žale da u svojim ulicama, još od leta ne mogu da dobiju, nove sijalice za uličnu rasvetu, i ako nije bilo kašnjenja da se glavna ulica ukrasi na vreme.

U razgovoru sa ljudima koji po ceo dan stoje uz tezgu, saznali smo da su zadovoljni vremenom, nije hladno kao ranijih godina, i ako se poslednjih dana Decembra može očekivati sneg. Uprkos hladnoći, ove godine im prodaja ide znatno bolje nego prethodne, ljude je uhvatila praznična euforija i ako niko nema previše para, uvek može da se odvoji za po neki ukras, srmu, luše, a i da se počaste nekim delom garderobe.

Kao i godinama unazad Paraćinski trg će ostati prazan za doček, jer nema organizovanih koncerata, kako je to običaj u drugim gradovima. Paraćinci će moći da dočekaju novu 2016. godinu uglavnom u kafanskoj atmosferi, gde cena po osobi nije ispod 4000 dinara, kod kuće uz novogodišnji program, ili da odu do nekog od okolnih gradova. Što se tiče rok klubova, ni jedan ove godine ne organizuje doček u Paraćinu.

Jagodinci će za doček na trgu slušati zvezdu granda Nadicu Ademov i besplatno posluženje, a u Ćupriji će na trgu za reprizu nastupiti poznata grupa Van Gogh, sa početkom u 21 čas.

M.S.

Mali oglasi Paraćin