Turističko mesto na obroncima Južnog Kučaja, kod samog izvora reke Crnice, Sisevac, nalazi se 32 km severoistočno od Paraćina. Nadmorska visina naselja, smeštenog u kotlini brda, je 360 m. Zbog pogodnih mikroklimatskih uslova i izvora mineralne vode, Sisevac je bio poznat kao klimatsko mesto, još početkom XIV veka. Prvi pomen Sisevca javlja se 1389, kada carica Milica u Povelji pominje sveštenika Sisoja, kome je dat Parakinov brod (Paraćin), deo nekadašnje Petruške oblasti. U prijatnoj klimi i ambijentu, smešten je restoran „Potočara“, a u sklopu restorana nalazi se bazen sa termalnom vodom, lekovitih svojstava, čija je temperatura u svim godišnjim dobima konstantnih 36 stepeni, i sobe za prenoćište. U neposrednoj blizini restorana su sportski tereni. Sa južne strane restorana nalazi se jezero namenjeno sportskim ribolovcima.

 

 

manastir sisojevacU blizini izvorišta reke Crnice, okružen zelenilom okolnih brda, leži Manastir Preobraženja Hristovog, posvećen Svetom Sisoju, je manastir Eparhije Braničevske Srpske pravoslavne crkve. Podignut je najverovatnije u osmoj deceniji XIV veka, a u izvorima se prvi put pominje 1398.godine, u jednoj povelji kneginje Milice, izdatoj ktitoru manastira, monahu Sisoju Sinajitu. Manastirska crkva je podignuta u Moravskom stilu i posvećena je Preobraženju, a živopis u njenoj unutrašnjosti, sačuvan samo u fragmentima, potiče iz vremena posle 1402.godine. Krajem XVII veka je manastir napušten i vremenom je zarušen, kakvim ga opisuje i Feliks Kanić Moravska banovina je 1931.godine finansirala arheološko istraživanje kompleksa, a obnovu manastira je obavio Republički zavod za zaštitu spomenika kulture, u periodu od 1972. do 1978.godine. Sisojevac je 1985.godine postao metoh obližnjeg manastira Ravanice,a narteks na manastirskoj crkvi je obnovljen 1993.godine.

manastir sisojevac

Manastirska crkva ima trikonhonalnu osnovu, sa apsidama koje su spolja sedmostrane, a iznutra polukružne i odgovara sažetom tipu crkava Moravskog tipa. Njena unutrašnjost je podeljena na tri dela, sa kupolom nad srednjim, dok se na zapadnoj strani nalazi kvadratni narteks, podignut kada i crkva.
manastir sisojevac
Iako po osnovi i vremenu podizanja pripada Moravskom stilu,njena spoljašnjost nije tako ukrašena. Njene fasade su ukrašene nizom vitkih lezena povezanih plitkim slepima arkadama, a iznad njih, do samog krovnog venca razvijen je friz slepih arkadica koje se oslanjaju na jednostavno profilisane konzole.
manastir sisojevac
Danas se nalazi pod zaštitom Republike Srbije, kao spomenik kulture od velikog značaja
manastir sisojevac

Mali oglasi Paraćin