Mogu li deca učiti programiranje i kako

Jedno od najčešćih pitanja koje se često postavlja je da li deca zaista mogu učiti programiranje?

Pre nego što vam se u mislima jave dodatna pitanja, da li je deci preteško programiranje, razumeju li oni takvo gradivo i šta dete od šest godina može znati o programiranju, nastavite čitati, u nastavku teksta ćemo vam objasniti.

Već smo govorili da je programiranje za decu izuzetno korisna veština iako možda vaše dete neće biti programer niti inženjer. U školi programiranja za decu na zabavan i kreativan način uči se o kritičkom razmišljanju i pristupima u rešavanju problema.

Možda dete još uvek ne razume šta je ustvari kritičko razmišljanje. Možda čak ne razume šta je uopšte problem, ali način razmišljanja o nekoj pojavi, razgovaranje s drugarima o tome i na kraju pronalaženje rešenja su početak kritičkog razmišljanja.

baner

Zašto toliko ističemo kritičko razmišljanje?

Tržište rada se menja jako brzo. Menjaju se usluge, proizvodi, menja se čak i način obrazovanja. Zato će način sagledavanja problema iz više uglova, što se uči u školi programiranja, biti jedna od vrednijih veština koju dete ima. Bez obzira na buduću profesiju vašeg deteta, univerzalne veštine koje će pomoći su kritičko razmišljanje, kreativno rešavanje problema i komunikacija.

Pisanje linija koda možda nije za svakoga, niti svako dete ima interes za ovakvim znanjem. Zato je potrebno odabrati ono što je detetu interesantno i u čemu će uživati, a da pri tom ipak uči i razvija se. Programiranje za decu danas je postalo toliko interesantno da i četverogodišnjaci imaju programe prilagođene njihovom uzrastu i načinu učenju. Igrice, aplikacije, robotika su samo neki od načina na koji dete uči.
Iako se čini da se radi o običnoj igri sa neobičnim igračkama, deca na taj način stiču praktčno i konkretno znanje.

Kako učenje izgleda u praksi?

U Školici programiranja Smile postoje besplatni časovi. Tokom tih nekoliko časova, na koji mogu doći devojčice i dečaci od 6 do 14 godina, uči se da granice u sticanju znanja i primeni kreativnosti ne postoje.
Dete odabere oblik učenja koji mu se najviše sviđa i tada počinje čarolija.

Stvaranje potpuno novih svetova, kreiranje junaka koji neumorno rešavaju probleme, razvoj web stranica, čak i učenje robota kako da sluša i bude dobar drug. Da vam pojasnimo, ne radi se ovde o gubljenju vremena za računarom, ovo su one lekcije koje još nazivamo 3D modeliranje, HTML, CSS, obrada audio i video fajlova, programiranje LEGO Mindstorms robota, JavaScript programiranje…

baner 2

Da li deca zaista mogu učiti programiranje?

Mogu. I nikada se u školici nisu žalili da je teško i nerazumljivo. Ponekad ne razumeju roditelji, ali to lako rešimo. Ako još uvek niste sigurni da li je učenje programiranja za vaše dete, upišite ga u Smile školicu programiranja.

Mali oglasi Paraćin