U četvrtak 11. Maja, u ćuprijskom kafiću Bacardi je održana promocija sve popularnije knjige "Rokenrol u kandžama interneta" - Branimira Loknera i Predraga Jovanovića, kao i knjige rock pesnika Branislava Bašića - Pekara "Seljobriti".

"Rokenrol u kandžama interneta" stiče sve veću popularnost u Srbiji, a i šire. Branislav Lokner je pozdravio publiku, predstavio svoje kolege, i pionira rokenrola Branka Marušića Čuturu. Branimir Lokner je poznati saradnik brojnih novina, magazina, širom Balkana. Od 2002. godine aktivno piše za poznate muzičke portale.

Interesantno je da se ova knjiga bavi ne samo muzikom i muzičarima, već i važnim pitanjima današnjice, recimo, kako je i na koje načine internet preuzeo ulogu glavnih medija u promociji autorskog stvaralaštva? Kako se novi muzički sastavi snalaze sa novim načinima reklamiranja, putem društvenih mreža, interneta? Koliko je onih koji se bave muzikom, a nisu upoznati sa novim tehnologijama stvaranja muzike, koje sve više uzimaju maha u današnje vreme? Kakav je način razmišljanja u današnje vreme, kako možemo predstaviti i plasirati muziku, praviti promocije, reklamirati kroz nove vidove, koji nisu ni nalik nekadašnjim? Sve ono što se ranije radilo na polju reklamiranja svodilo se na radio ili televiziju, dok je u današnje vreme internet potpuno preuzeo i stao na vodeću poziciju, pa što se tiče bendova koji aktivno rade u Srbiji i regionu, većina njih će se pre odlučiti za reklamu preko Facebooka i Tvitera, nego za reklamu preko radia i televizije.

roken

Knjiga obuhvata interesantne intervjue sa poznatim rokenrol muzičarima iz Srbije, ali ono što je najbitnije, da autori ove knjige nisu zapostavili ni muzičare aktuelnih autorskih bendova, koji još uvek traže pravu poziciju na muzičkoj sceni. Krenimo od kvalitetnih autorskih bendova kao što su Amajlija, Fuzzbox, Epilog, Vrane Kamene i još mnogih čije intervjue možemo pročitati, pa sve dok ne sretnemo nama poznata imena: Vidoja Božinović - Džindžer, Dejan Najdanović Najda, Zoran Kostić - Cane, Petar Jelić, Nikola Čuturilo... Knjiga je ispunjena kvalitetnim fotografijama koje je fotografisao poznati srpski fotograf Wood RS.

Možemo pročitati o načinima na kojima se ranije stvarala muzika, o atmosferi na koncertima i probama, o međusobnom poštovanju među muzičarima, a svakako o njihovoj potrazi za kvalitetnom muzikom na ovim prostorima. Možemo primetiti kako veliki broj muzičara potencira onaj "stari, dobri rokenrol", živu svirku, dok većina njih ne odobrava načine na koji drugi žanrovi na srpskoj muzičkoj sceni opstaju. Stiče se utisak, da je tehnologijom snimanja i obrade zvuka došlo do ekspanzije lošijih muzičara, nekvalitetnih pesama, širenja kiča i šunda, kojim se omladina sve više truje. Čast izuzecima koji su pokazali da kvalitetnom obradom zvuka, rokenrol može opstati, a tehnologiju koriste samo da bi poboljšali ili ubrzali produkcijski zahtevne poslove, pa se čak i reklamirali i probili u medije...

Šta je sa starim načinima slušanja muzike? Koliko vas pusti ploču, kasetu? Sa pojavom interneta, kao da su svi odlučili da svoje gramofone, kasetofone, vokmene bace u zaborav? Ne mora da znači da se tehnologija može koristiti samo da bi se njom stvorilo nešto loše, naprotiv, korišćenjem raznih programa koje možemo naći na internetu, omogućeno nam je da stvaramo i budemo kreativni, da pokušamo da poboljšamo muziku, da izbegnemo probleme i da sebi stvorimo put u kvalitetan zvuk.

Autor knjige Predrag Jovanović već dugo godina piše i objavljuje o informatičkim tehnologijama, i njihovoj korisnoj primeni. Zajedno sa Vladanom Nenadićem tvorac je popularne emisije Druga strana računara, koja se od 2013. godine emituje na Radio Beogradu, i koja je pokazala da bez računara nema ni rokenrola.

Na promociji u Ćupriji prisutni su imali prilike da čuju poeziju Branislava Bašića - Pekara, iz sve popularnije knjige "Seljobriti". Takođe, imali su priliku da uživo vide legendu rokenrol scene Branka Marušića - Čuturu, koji je pokazao da se godine iskustva i tehnologija i te kako mogu kvalitetno koristiti, i koji je svojom muzikom ulepšao veče.

Nakon promocije, publiku je zabavljao paraćinski bend New World Disorder, kao i brojni muzičari iz Paraćina i Ćuprije.

m.s.

Mali oglasi Paraćin