Maltretirao me je otac alkoholičar. Nije mi dozvoljavao da redovno idem u školu. Morao sam samo da radim, radim i radim... da prosjačim i da mu donosim novac. Molim vas... dajte mi neki dinar...

Ovo je, u najkraćem, ispovest neimenovanog mladića, ali, na sreću, samo u petominutnom filmu "Prijavi nasilje". Snimili su ga paraćinski srednjoškolci, njih četvorica, a povod je bi konkretan - Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima. Petar Spasić, Luka Marić, Jovan Milosavljević i Nikola Nikolić, dobri đaci i drugovi još iz osnovne škole, prihvatili su ideju da snime film. Inicijator je bila profesorka hemije Dragana Živanović.

srednjoskolci snimili film

Nas četvorica se družimo još od osnovne škole i snimanje kamerom nam je hobi - objašnjava Luka.

Mesto snimanja bila je garaža Lukine bake i deke i, naravno, ulica, gde je Luka, kao glavni glumac, "prosjačio". Petar je bio glavni snimatelj i montažer.

Glumio sam zlog oca alkoholičara, jer niko drugi nije hteo. Jovan je takođe bio snimatelj, dok je Nikola glumio Lukinog prijatelja koji se upušta u krađu da bi mu obezbedio novac da ne bi od oca dobio batine - objašnjava Petar. On je u filmu, kao "otac alkoholičar" morao i da udari sina, a ošamariti druga, priznaje, nije bilo nimalo lako.

Film je prikazan đacima u svim paraćinskim srednjim školama. Đaci su ponosni što su ukazali na veliki društveni problem. Snimali su ozbiljnu temu, a dosad su uglavnom pravili šaljive video-skečeve i u tome se najbolje snalaze.

Petominutni film "Prijavi nasilje" može da se pogleda i na "Jutjubu", jer ovi dečaci na tom sajtu imaju svoj kanal "Istraživačke priče". Dosad su "okačili", navode, dvadesetak video-klipova, odnosno skečeva sa humorističkim temama i događajima iz svakodnevnog života, da nasmeju svoju generaciju.

izvor: Novosti

Mali oglasi Paraćin