Opština Paraćin može da bude ponosna na mlade koji se trude da sačuvaju tradiciju, pa se sve više priključuju organizovanim kulturno umetničkim društvima. U subotu, 26. 12. 2015. u hali sportova održana je treća po redu godišnja smotra folklora, na kojoj je učestvovalo 16 kulturno umetničkih i folklornih društava iz opštine Paraćin.

Prve godine je na reviji folklora nastupilo sedam kulturno umetničkih društava, druge jedanaest a ove čak šesnaest društava.

 

godisnji koncert

 

Kulturno umetnička društva su kod Srba dosta brojna i smatraju se organizacijama od nacionalnog značaja za očuvanje tradicionalnih vrednosti, pod pokroviteljstvom su državnih, regionalnih i opštinskih institucija. Kulturno umetnička društva na raspolaganju često imaju svoje prostorije, kostime, finansijska sredstva za putovanja i druge delatnosti koje im obezbeđuje osnivač ili pokrovitelj. Pristup učenju narodnih igara u kulturno umetničkim društvima je detaljan i obuhvata sva kola iz naše zemlje a i šire. Koordinar organizacije Vladan Vučković, veoma je zadovoljan organizacijom ove godine, i nada se da će se mladi i dalje zalagati za očuvanje folklorne tradicije, kulture i običaja iz našeg kraja. Želja za druženjem kod mladih se manifestovala kroz stvaranje Kulturno umetničkih društava, u više od polovine sela u našoj opštini. Neka od njih su organizovana na inicijativu dece, uz pomoć roditelja i vaspitača. Tri društva su iz grada Paraćina, a ostali iz okolnih sela u opštini. KUD ,,Radosav Lazić" - Stubica Društvo ,,Petrus" - Zabrega KUD ,,Branko Krsmanović" - Paraćin KUD ,,Juhor" - Potočac KUD ,,Moravac" - Gornje Vidovo KUD ,,Boki - 4. Juli" - Paraćin KUD ,,Branko Radičević" - Ratare KUD ,,Spasovdanski Vez" - Drenovac KUD ,,Sikiričko Kolo" - Sikirica Folklorna grupa ,,Dankovo" - Paraćin KUD ,,Mladost" - Raševica KUD ,,Buljane" - Buljane KUD ,,Božikovo" - Bošnjane KUD ,,Ozren" - Busilovac KUD ,,Moravsko Prelo" - Donje Vidovo KUD ,,Božidar Vekić" - Plana.

Razgovarali smo sa igračima i došli do zaključka da svi obožavaju pesmu i igru, da na ovaj način mogu upoznati mnoge ljude, putovati do mesta, do kojih inače ne bi mogli da odu, da nauče neke druge običaje, ali svi su napomenuli da je najbitnije druženje. Njihov period odrastanja biće obeležen igrom, pesmom i brojnim prijateljstvima. Veliki broj njih kaže da ne želi da vreme provodi po kafanama, uz kompjuter, i da gubi deo svog života na nepotrebne stvari, već žele da nastave da se bave ovim aktivnostima. Jer folklor za njih predstavlja više od igre, nešto što su oni nasledili od svojih predaka i što se nadaju da prenesu i svojim pokolenjima.

M.S.

Mali oglasi Paraćin