U petak 16. Oktobra je u Kulturnom centru održana književna sedeljka kluba Mirko Banjević. Sedeljci su prisustvovali i gosti iz Ćuprije, iz kluba Dušan Matić koji su svečano uručili članske karte članovima kluba Mirko Banjević i članovi kluba Mirko Banjević su uzvratili članskim kartama tako da su sada članovi jednog kluba ujedno i članovi drugog. Uz čitanje poezije i proze, govorilo se i o pesmama Mike Antića koje su svakako obeležile srpsku književnost, i mnogima dale podsticaj za pisanje. Književni klub i dalje održava tradiciju svakog meseca ima književna okupljanja i veoma aktivno radi na dovođenju novih članova, kako mlađe generacije tako i starije. Sve je više onih koji dođu da predstave svoj rad, a i onih koji svakog meseca mogu da se pohvale po nekom nagradom, zbornikom, časopisom, kao nagradu za svoj predani trud i rad. Evo jedne lepe pesme Mike Antića, kojom nas je Gordana Vojinović, podsetila te večeri.

 

kul aktivnosti paracinBesmrtna pesma

Ako ti jave: umro sam,

a bio sam ti drag,

onda će u tebi odjednom nešto posiveti.

Na trepavici magla.

Na usni pepeljast trag.

 

Da li si uopšte ponekad

mislio šta znači živeti?

 

Ako ti jave: umro sam

evo šta će biti.

 

Hiljadu šarenih riba

lepršaće mi kroz oko.

 

I zemlja će me skriti.

I korov će me skriti.

A ja ću za to vreme leteti visoko...

Visoko.

 

Zar misliš da moja ruka,

koleno,

ili glava može da bude sutra

koren breze

il' trava?

 

Ako ti jave: umro sam,

ne veruj to ne umem.

 

Na ovu zemlju sam svratio da ti namignem malo.

Da za mnom ostane nešto kao lepršav trag.

I zato: ne budi tužan.

Toliko mi je stalo da ostanem u tebi budalast i čudno drag.

 

Noću, kad gledaš u nebo,

i ti namigni meni.

Neka to bude tajna.

Uprkos danima sivim kad vidiš neku kometu

da nebo zarumeni,

upamti: to ja još uvek šašav letim, i živim.

 

V fotografska kolonija Sveta gora Crnička

 

U subotu i nedelju su članovi udruženja Petrus iz Zabrege pešačili Malom svetom gorom, sa okupljenim fotografima. Ovo je po redu peta fotografska kolonija pod nazivom Sveta gora Crnička, a ove godine je okupila veliki broj fotografa iz Paraćina, Bitolja, Kumanova, Doboja, Čačka, Jagodine i Beograda. Od ove godine je kolonija postala međunarodna i dvodnevna, a učesnici su imali prilike da obiđu i fotografišu prelep kanjon reke Crnice, ostatke starog grada Petrusa, ostatke crkava i manastira...

petrus zabrega

Na skoro otvorenoj izložbi fotografija bilo je izloženo oko 50 fotografija nastalih prošle godine na koloniji. Udruženje Petrus, ima i likovnu i književnu koloniju pored fotografske, i svim snagama se članovi udruženja trude da ljudima prikažu lepotu svog kraja.

M.S.

Mali oglasi Paraćin

Domaći gusti sok od breskve, napravljen od najbolj ...
Prodajem lovačku kameru fotoklopku odlična za sve ...