U petak 16. Oktobra je u Kulturnom centru održana književna sedeljka kluba Mirko Banjević. Sedeljci su prisustvovali i gosti iz Ćuprije, iz kluba Dušan Matić koji su svečano uručili članske karte članovima kluba Mirko Banjević i članovi kluba Mirko Banjević su uzvratili članskim kartama tako da su sada članovi jednog kluba ujedno i članovi drugog. Uz čitanje poezije i proze, govorilo se i o pesmama Mike Antića koje su svakako obeležile srpsku književnost, i mnogima dale podsticaj za pisanje. Književni klub i dalje održava tradiciju svakog meseca ima književna okupljanja i veoma aktivno radi na dovođenju novih članova, kako mlađe generacije tako i starije. Sve je više onih koji dođu da predstave svoj rad, a i onih koji svakog meseca mogu da se pohvale po nekom nagradom, zbornikom, časopisom, kao nagradu za svoj predani trud i rad. Evo jedne lepe pesme Mike Antića, kojom nas je Gordana Vojinović, podsetila te večeri.
Besmrtna pesma
Ako ti jave: umro sam,
a bio sam ti drag,
onda će u tebi odjednom nešto posiveti.
Na trepavici magla.
Na usni pepeljast trag.
Da li si uopšte ponekad
mislio šta znači živeti?
Ako ti jave: umro sam
evo šta će biti.
Hiljadu šarenih riba
lepršaće mi kroz oko.
I zemlja će me skriti.
I korov će me skriti.
A ja ću za to vreme leteti visoko...
Visoko.
Zar misliš da moja ruka,
koleno,
ili glava može da bude sutra
koren breze
il' trava?
Ako ti jave: umro sam,
ne veruj to ne umem.
Na ovu zemlju sam svratio da ti namignem malo.
Da za mnom ostane nešto kao lepršav trag.
I zato: ne budi tužan.
Toliko mi je stalo da ostanem u tebi budalast i čudno drag.
Noću, kad gledaš u nebo,
i ti namigni meni.
Neka to bude tajna.
Uprkos danima sivim kad vidiš neku kometu
da nebo zarumeni,
upamti: to ja još uvek šašav letim, i živim.
V fotografska kolonija Sveta gora Crnička
U subotu i nedelju su članovi udruženja Petrus iz Zabrege pešačili Malom svetom gorom, sa okupljenim fotografima. Ovo je po redu peta fotografska kolonija pod nazivom Sveta gora Crnička, a ove godine je okupila veliki broj fotografa iz Paraćina, Bitolja, Kumanova, Doboja, Čačka, Jagodine i Beograda. Od ove godine je kolonija postala međunarodna i dvodnevna, a učesnici su imali prilike da obiđu i fotografišu prelep kanjon reke Crnice, ostatke starog grada Petrusa, ostatke crkava i manastira...
Na skoro otvorenoj izložbi fotografija bilo je izloženo oko 50 fotografija nastalih prošle godine na koloniji. Udruženje Petrus, ima i likovnu i književnu koloniju pored fotografske, i svim snagama se članovi udruženja trude da ljudima prikažu lepotu svog kraja.
M.S.