U petak 16. Oktobra je u Kulturnom centru održana književna sedeljka kluba Mirko Banjević. Sedeljci su prisustvovali i gosti iz Ćuprije, iz kluba Dušan Matić koji su svečano uručili članske karte članovima kluba Mirko Banjević i članovi kluba Mirko Banjević su uzvratili članskim kartama tako da su sada članovi jednog kluba ujedno i članovi drugog. Uz čitanje poezije i proze, govorilo se i o pesmama Mike Antića koje su svakako obeležile srpsku književnost, i mnogima dale podsticaj za pisanje. Književni klub i dalje održava tradiciju svakog meseca ima književna okupljanja i veoma aktivno radi na dovođenju novih članova, kako mlađe generacije tako i starije. Sve je više onih koji dođu da predstave svoj rad, a i onih koji svakog meseca mogu da se pohvale po nekom nagradom, zbornikom, časopisom, kao nagradu za svoj predani trud i rad. Evo jedne lepe pesme Mike Antića, kojom nas je Gordana Vojinović, podsetila te večeri.

 

kul aktivnosti paracinBesmrtna pesma

Ako ti jave: umro sam,

a bio sam ti drag,

onda će u tebi odjednom nešto posiveti.

Na trepavici magla.

Na usni pepeljast trag.

 

Da li si uopšte ponekad

mislio šta znači živeti?

 

Ako ti jave: umro sam

evo šta će biti.

 

Hiljadu šarenih riba

lepršaće mi kroz oko.

 

I zemlja će me skriti.

I korov će me skriti.

A ja ću za to vreme leteti visoko...

Visoko.

 

Zar misliš da moja ruka,

koleno,

ili glava može da bude sutra

koren breze

il' trava?

 

Ako ti jave: umro sam,

ne veruj to ne umem.

 

Na ovu zemlju sam svratio da ti namignem malo.

Da za mnom ostane nešto kao lepršav trag.

I zato: ne budi tužan.

Toliko mi je stalo da ostanem u tebi budalast i čudno drag.

 

Noću, kad gledaš u nebo,

i ti namigni meni.

Neka to bude tajna.

Uprkos danima sivim kad vidiš neku kometu

da nebo zarumeni,

upamti: to ja još uvek šašav letim, i živim.

 

V fotografska kolonija Sveta gora Crnička

 

U subotu i nedelju su članovi udruženja Petrus iz Zabrege pešačili Malom svetom gorom, sa okupljenim fotografima. Ovo je po redu peta fotografska kolonija pod nazivom Sveta gora Crnička, a ove godine je okupila veliki broj fotografa iz Paraćina, Bitolja, Kumanova, Doboja, Čačka, Jagodine i Beograda. Od ove godine je kolonija postala međunarodna i dvodnevna, a učesnici su imali prilike da obiđu i fotografišu prelep kanjon reke Crnice, ostatke starog grada Petrusa, ostatke crkava i manastira...

petrus zabrega

Na skoro otvorenoj izložbi fotografija bilo je izloženo oko 50 fotografija nastalih prošle godine na koloniji. Udruženje Petrus, ima i likovnu i književnu koloniju pored fotografske, i svim snagama se članovi udruženja trude da ljudima prikažu lepotu svog kraja.

M.S.

Mali oglasi Paraćin