Manastir Manasija je proteklih dana bila domaćin Prvog međunarodnog viteškog festivala Despot Stefan Lazarević "JUST OUT 2015".

Festival je osmišljen povodom šest stotina godina od izgradnje utvrđenja u čast vladara Despota Stefana Lazarevića.

Stefan Lazarević poznat i kao Stevan Visoki je bio sin kneza Lazara koji je sa titulama kneza (1389—1402) i despota (1402—1427) vladao Srbijom. U svoje vreme je važio za jednog od najboljih vitezova i vojskovođa, a njegova književna dela ga čine jednim od najvećih srpskih književnika u srednjem veku.

 

viteski festival2

 

Sa idejom da neguju tradiciju, Udruženje za očuvanje starih zanata i veština “Beli Orlovi” su organizovali ovaj festival, a čak 12 zemalja odazvalo se za učešće na festivalu. Brojni posetioci imali su prilike da vide i isprobaju srednjevekovno oružje, oklope, verižnjače, ali i da gledaju borbe nacija, praćene muzičkim delom.

Specijalni gosti su monasi Šaolina, koji su izveli spektakularan nastup prve i druge večeri festivala. Program je koncipiran sa ciljem da se u tri dana trajanja festivala na što bolji način širokom auditorijomu približi srednjovekovna kultura Srbije, evropskih država kao i da se promovišu vrednosti ove epohe.

 

viteski festival

 

Manifesticija obuhvata: Vizitorski centar – postavku sa istorijskim činjenicama iz doba Despota Stefana Lazarevića, izložbu srednjovekovnih zanata, prateći kulturno-umetnički sadržaj, radionice za decu sa kulturnim i sportskim aspektom.

25. Avgust 2015.

Svečano otvaranje festivala je bilo u utorak, 25. avgusta u 19 sati u manastiru Manasija, gde su pored učesnika mogli posetioci da prisustvuju brojnim aktivnostima, igrokazu u kojem su učestvovali Boris Pingović i Milorad Mandić, plesna grupa Una saga Serbica, uz melodije ansambla Binički, i svečani defile zemalja učesnica.

 

viteski festival3

 

Nakon toga su svojim nastupom ostavili bez daha monasi Šaolina.

Pokrovitelj manifestacije je predsednik Tomislav Nikolić, koji je prve večeri dobio svečani mač kao znak zahvalnosti za pomoć za organizovanje ovakve manifestacije koja se prvi put odigrala na našim prostorima, sa ciljem promocije srpske kulture i baštine, a uz učešće brojnih umetnika i viteških trupa iz Srbije, Bugarske, Češke, Francuske, Republike Srpske, Hrvatske, Slovenije, Ukrajine, Rusije, Kine, Mađarske i Rumunije.

26. Avgust 2015.

Celodnevne aktivnosti su obuhvatale škole mačevanja i streljaštva, dečiji program, srednjevekovne igre.

 

viteski festival4

 

27. Avgust 2015.

Posetioci su mogli da vide program kao i u prethodna dva dana koji se odigravao podno zidina manastira Manasije, i da uživaju u poslednjem danu festivala.

Kako su organizatori najavili, festival će zaživeti, pa se narednih godina očekuje još veći broj učesnika i posetilaca. Kako je festival veoma blizu Paraćina, Ćuprije, Jagodine i Despotovca okupio je veliki broj posetilaca iz Pomoravlja, ali bili su posetioci iz ostalih gradova, uglavno porodično, kako ne bi propustili priliku da prvi put uživaju u Prvom međunarodnom viteškom festivalu Despot Stefan Lazarević .

Pored kampa u kom su bili smešteni učesnici, posetioci su mogli da uživaju u prikazima borbi, obučenih vitezova. Uveče, sa malim zakašnjenjem je otpočeo muzički program, i borbe viteških družina, a brojna publika je bila oduševljena nastupima viteških trupa iz Srbije, Bugarske, Češke, Francuske, Republike Srpske, Hrvatske, Slovenije, Ukrajine, Rusije, Kine, Mađarske i Rumunije.

M.S.

 

 

Mali oglasi Paraćin