2. Avgust - Koncert Bilja Krstić i Bistrik

 

pregled kulturnih1Biljana je rođena u Nišu, 9. novembra 1955. godine, gde je i završila osnovno i srednje muzičko obrazovanje u MŠ “Dr Vojislav Vučković”. U Beogradu je upisala i završila Fakultet muzičke umetnosti. Na domaćoj pop sceni Bilja Krstić je prisutna dugi niz godina. Posle grupa Suncokret i Rani mraz započinje solo karijeru i izdaje tri albuma pop orijentacije. Uporedo sa karijerom pop pevačice Biljana sledi svoje najdublje afinitete i više godina strpljivo prikuplja autentične audio i notne zapise izvorne muzike. To su uglavnom retko izvođene a većinom i neobjavljene muzike teme sa Kosova, južne Srbije, Timočke Krajine, Makedonije, Rumunije, Bugarske i Mađarske. Rezultat ovog rada su kompakt-diskovi "Bistrik" i "Zapisi", koji su nastali kao fuzija tradicionalne muzike i savremenog aranžerskog postupka. Tokom 2003. godine Bilja i Bistrik su radili na muzici za film Zona Zamfirova. Sa svojim kolegama sa FMU-a 2001. godine osniva orkestar Bistrik i postiže velike uspehe u svetu i u Srbiji. Paraćinska publika je uživala u ovom koncertu na Trgu u centru grada.

 

7. Avgust - Predstava‬ "Atobiografija B.Nušića"

Predstavu‬ je režirao i odigrao Ivan Tomašević, dok je životopis čuvenog komediografa dramatizovala Mirjana Jevtić-Kolenc. Svedenim scenskim aparatom i neposrednim govorom publici sa proscenijuma, Tomašević se ovom monodramom zapravo približio nastupu stand up komičara. Iako je predstava namenjena svim generacijama, čini se da ipak ponajbolje odgovara adolescentima. „U svojoj ‘Autobiografiji’ Nušić je opisao svoje detinjstvo, školovanje i sazrevanje. Iako nije pokazao mnogo ljubavi prema školi jer je strast prema pozorištu bila izražena još od malena, on je na sebi svojstven način, mudro i sa puno humora, iskritikovao zaostalost i suvoparnost našeg sistema školovanja. Sa druge strane pokazao je razumevanje za mlađe generacije sa porukom da bez kulture i znanja nigde nismo pristali“, kaže Jevtić-Kolenc u katalogu predstave. „Nušić zaslužuje da bude sveprisutan u našem svakodnevnom životu jer je najveći srpski komediograf i ne treba da dozvolimo da ga potisnu kič – pojave i senzacije kojima nas bombarduju svakodnevno."

pregledkulturnih2

 

8. Avgust - Predstava „Kod gospodina Šermana“

Ova scenska igra je uspela da na komičan i originalan način gađa u suštinu muško-ženskih odnosa, koji je uvek neiscrpna tema u umetnosti. U našoj priči susreću se pomalo neobrazovana glumica, model i sa vremena na vreme prostitutka i nadahnuti pisac, uzoran građanin. Glavni sukob drame nam se otkriva na samom početku komada. Naš nadareni pisac prijavljuje svoju neobičnu komšinicu, nadstojniku zgrade u kojoj žive zbog nemoralnog ponašanja. Revoltirana ovim činom, zbog kojeg je izbačena na ulicu, neobična komšinica odlazi pravno na vrata našeg pisca. Pošto su veoma različiti i dolaze iz potpuno različitih svetova, boravak u jednom prostoru dovodi do niza komičnih situacija. I kako to obično biva, različitost uvek dovede do ljubavnih varnica i tu se rađa strast čija tenzija pojačava komičnost sve do kraja komada. Time što se oni pronađu, zavole, dogovore da izvrše samoubistvo, pa to ne učine, njihova nesposobnost funkcionisanja jedno bez drugog, daje jedno optimistično gledanje na temu koja sama po sebi preti da lako ode u socijalnu dramu baziranu na trilerskom zapletu. Drama dobija na vedrini i ma koliko se bavi ozbiljnim temama i društveno je kritična. Na kraju, mi gledamo dvoje ljudi ozbiljno povređenih u životu kako jedno na drugo deluju kao melem. Idelna ljubavna kombinacija – početi sa svađom i predrasudama.

pregledkulturnih3

 

9. Avgust - Juhorsko oko

U nedelju 9. Avgusta, je u selu Svojnovo održana književno umetnička kolonija. Meštani Svojnova mogu biti ponosni, jer već 20 godina unazad uspešno održavaju koloniju nazvanu Juhorsko oko. Organizatori kolonije su društvo Logos iz Svojnova, i književni klub Mirko Banjević iz Paraćina a oni su davno, pre 20 godina započeli kulturološki projekat Juhorsko oko. Program je osmislio i uspešno vodio dr Predrag Jašović - član književnog kluba Mirko Banjević iz Paraćina. Na ovogodišnjem skupu je bilo besedništva, poezije, predstavljanja članova klubova i njihovih radova i uspeha, kao i planiranih aktivnosti. Pisci iz Paraćina, Ražnja, Kruševca, Trstenika, Beograda, Subotice, Kragujevca su imali prilike da uživaju u prijatnom ambijentu kraj Morave, u porti svojnovačke crkve. Na književnoj koloniji su govorili svoje stihove i čitali svoje priče, predstavljali knjige i zbornike u kojima su zastupljeni, članovi Paraćinskog kluba Mirko Banjević: Mila Marković, Tomislav Đokić, Đorđe Petković, Predrag Jašović, Olga Mančić Ružić, Dušan Ružić, Snežana Tanić, Jovana Živadinović, Milena Stojanović, i mnogi drugi.

pregledkulturnih4

M.S.

Mali oglasi Paraćin