Udruženje za negovanje tradicije, kulture i običaja PETRUS iz Zabrege je u nedelju 24. Maja 2015. godine održalo prvu književnu koloniju pod nazivom NAMASIJA na temu obredi petruškog života. Sa idejom da okupi pisce iz Paraćina, Ćuprije, Jagodine, Svilajnca i Beograda, prva književna kolonija je brojala oko 20 učesnika, a broj posetilaca je bio daleko veći.

 

knjizevna-kolonija-namasija6

 

U podne su sa organizatorima Vladanom i Draganom Vučkovićem, krenuli književnici, ali i zainteresovani posmatrači, folklorne i pevačke grupe, šuskom stazom prema manastiru Namasija, koji datira iz 14. veka. Manastir koji je posvećen svetom Nikoli podignut je na oštroj okuci reke Crnice, i nalazi se nekoliko stotina metara iznad sela Zabrega. Manastir je podignut na sredini puta između Sisajevca i Petrusa.

 

knjizevna-kolonija-namasija

 

Pretpostavlja se da je zidan u vreme kad i manastir Ravanica 1371 .god. Dolaskom Sisoja u Petrušku oblast u vreme zidanja Ravanice, vezuje se za Crepa, obzirom da je Namasija bila u njegovom vlastelinstvu. Iz turskih izvora iz 1516. god se spominje kao manastir Namasija. 1536.god spominje se selo Zabrega sa manastirom Sv.Nikola, deset kaluđera, po kojima vinograde i bašte koje rade kaluđeri niko ne sme da dira, a vodenice su oslobođene ušura. 1570. god spominje se manastir sa šest kaluđera i manjim porezom, a 1583. god manastir ima samo četri kaluđera.

Sve do početka 18. veka o ovom manastiru nema pomena. Kao Manasinjac označen je na topografskim kartama tek 1718.god. Međutim tada su postojale samo ruševine i crkva nije pojala. Zapuštanje manastira, kao i svih ostalih crkava u Petruškoj oblasti nastalo je u vreme velike seobe krajem 17. veka. Ostaci živopisa ukazuje da je manasrir živeo znatno pre pomena iz 16. veka. Ljudi su imali priliku i da vide „ mutvak“ jedini u Srbiji, a to je deo monaške trpeze, koji je služio za pripremu hrane i pečenje hleba.

 

knjizevna-kolonija-namasija3

 

Nakon igara i pesme, recitovanja i čitanja pisci su morali da odu u Dom kulture, zbog snažnog nevremena koje je počelo. U domu kulture, u selu Zabrega, čitali su članovi književnog kluba Mirko Banjević iz Paraćina, članovi Udruženja književnika Srbije pisci i pesnici koji su godinama unazad podržavali književno stvaralaštvo. Iz književnog kluba Mirko Banjević nastupili su Snežana Tanić, Olga Mančić ružić, Dušan Ružić, Jovana Đorđević, Jasmina Jovanović, Slobodan Jovanović, Borislav Blagojević, Biljana Babanić, čitajući svoje pesme. Pored njih nastupili su gosti iz drugih gradova Dragoljub Jevremović iz okoline Svilajnca, Slađana Ristić iz Beograda, Radivoje Ristić, član Udruženja književnika Srbije i književnog kluba Dušan Matić, Igor Vukojević, i Gordana Maletić. Najavljena je i knjiga Milene Stojanović, koja će nositi naziv Petruški zmaj, epska fantastika o vladaru Crepu, koji je vladao Petrusom, koji po legendi ima mogućnost transformacije u zmaja bezgraničke snage.

 

knjizevna-kolonija-namasija2

 

Pevačka etno grupa i folklor samo su dodatno upotpunili atmosferu ovog kraja i pokazali da su odlični domaćini. Nakon čitanja i predstavljanja svojih radova, učesnici kolonije su obišli ostatke manastira Sveti Jovan Glavosek, gde su sa mesta na kojem su ostaci manastira, imali prilike da vide pećinu i Krstatu stenu, o kojima postoji bezbroj priča i legendi. Mesto koje budi inspiraciju na svakom koraku, podstiče stvaranje, i lepota prirode petruškog kanjona i mutne Crnice, manastirski temelji svetovnosti Male Svete Gore iznedriće zbornik sa radovima inspirisani ovim krajem, kao prvi zbornik radova učesnika Prve književne kolonije NAMASIJA. Učesnicima su uručene posebne zahvalnice, a uručio ih je Vladan Vučković, jedan od organizatora kolonije.

 

knjizevna-kolonija-namasija5

 

Udruženje Petrus iz Zabrege se trudi da neguje običaje i tradiciju, kroz narodne igre i etno pevanje, kroz baštinu staru 600 godina, i da prenese svoja znanjai učenja na druge ljude, da ih što više upozna sa ovom oblasti koja je u vreme kneza Lazara bila pogranična oblast. Događaj su snimile TV ekipe : RTS i RTV ,,Kanal M" iz Paraćina.

 

M.S.

Mali oglasi Paraćin