Posle više potencijalnih kupaca koji su proteklih meseci odmeravali objekte i opremu "Štofare" u stečaju, te jedne neuspele licitacije, kompletna imovina ove fabrike konačno će biti prodata.

Po rečima Saše Jovanovića, stečajnog upravnika, 25. aprila je sa firmom "Fisek internacional" čije je sedište u Beogradu potpisan predugovor o prodaji i već je uplaćen depozit od 30 miliona, a precizirano je i da - u roku od 90 dana - bude isplaćena ukupna kupoprodajna cena, odnosno 108 miliona dinara.

 

stof

 

- Ako ne uplati preostalih 78 miliona, depozit neće biti vraćen kupcu, pa nema razloga da sumnjamo u uspešno okončanje prodaje. Inače, sa uslovima i načinom kupovine složio se i odbor poverilaca. Po isplati, sklapa se ugovor o prodaji i "Fisek internacional" postaje vlasnik - objašnjava Jovanović i dodaje da su osnivači pomenute firme turski državljani.

 

Niko još ne govori šta će kupac raditi sa imovinom "Štofare", niti je obelodanjeno koja je osnovna delatnost "Fisek internacionala". Nekadašnji radnici maštaju o tome da se ponovo pokrene tekstilna proizvodnja, ali su svesni da će i bilo koji drugi posao u odavno napuštenim halama značiti otvaranje novih radnih mesta.

 

Prodaju oko 30.000 kvadrata pod objektima i sedam hektara zemljišta, uključujući i opremu, željno su išekivali i nekadašnji radnici "Štofare" - kako bi, konačno, došli bar do dela svojih potraživanja. Zbog toga stečajni upravnik objašnjava da će se glavna deoba vršiti kad Privredni sud donese rešenje, te precizira da će biti dovoljno novca za radnička potraživanja u prvom isplatnom redu.

 

 

Od pomenutih 108 miliona, najpre će se isplatiti poverioci koji imaju hipoteke nad opremom i mašinama, a to su banke i Poreska uprava. Posle toga, procenjujem da će biti dovoljno sredstava da nekadašnji zaposleni dobiju minimalne zarade za godinu dana, a biće im plaćeni i dvogodišnji zaostali doprinosi. Nešto sredstava ostaće i za takozvani treći isplatni red, ali još ne znam u kom procentu - navodi Jovanović.

 

Izvor Novosti

Prilog RTV M Paraćin

Mali oglasi Paraćin