8. Mart je dan koji se dugi niz godina obeležava kao dan žena širom sveta. Ovaj dan je nastao kao dan borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca. Švajcarska je poslednja zemlja u Evropi koja je uvela pravo glasa ženama 1972. godine.

 

8-mart

 

Inicijativu za taj praznik preuzela je nemačka feministkinja i komunistkinja Klara Cetkin (1857—1933). Cetkinova se borila za prava žena od 1889, a predlog je javno iznela tog avgusta u narodnoj kući, danas poznatoj kao Ungdomshuset. Prvo obeležavanje dana bilo je 18. marta 1911. u Austriji, Nemačkoj, Švajcarskoj i Danskoj, dok su ga obeležile mnoge demonstracije uz feministkinje širom Evrope. Ovaj praznik je prihvaćen u svim socijalističkim zemljama nakon što je Aleksandra Kolontaj ubedila Lenjina da ovaj praznik prihvati kao državni. Tu praksu je preuzela i posleratna SSSR i njene saveznice (uključujući i SFRJ).

Kao međunarodni dan žena, osmi mart (po prvi put tačno određeni datum), prihvaćen je 1917. godine. Ujedinjene nacije su od 1975. godine, koju su proglasile za Međunarodnu godinu žena i službeno počele obeležavati Međunarodni dan žena. U međuvremenu su uvedene institucije kao što su trudničko bolovanje, ograničenje rada žena u trećoj (noćnoj) smeni, ista plata za isti rad, pravo glasa i mnoge druge. Obično se proslavlja darivanjem žena cvećem.

U Paraćinu je kao i predhodnih godina organizovana ulična prodaja gde su prodavci na tezgama od Šumadijske robne kuće, pa sve do samog ulaza u Zelenu pijacu, izložili uglavnom cveće, ruže, karanfile, cvetne aranžmmane, bombone i lizalice, parfeme, odeću... U razgovoru sa prodavcima saznali smo da nisu zadovoljni ni prodajom ni vremenom ove godine.

Jak vetar duvao je u petak i subotu dok su tezge bile pune, ali je kupovina išla veoma slabo. Kažu da se cena zakupa ne razlikuje znatno u odnosu na prošlu godinu, ali je takvo vreme da ljudi nemaju para, pa se za ovaj praznik uglanvnom kupuju jeftiniji pokloni, po neki cvet ili parfem...
Cena karanfila je iznosila od 60 do 100 dinara, dok su ruže imale od 120 do 300 dinara. Cena cvetnih aranžmana je jeftinija u odnosu na prošlu godinu ali su i aranžmani oskudniji, pa se jeftiniji mogu naći već od 150 dinara pa naviše.

Saksijsko cveće je od 100 dinara pa naviše. ogu se na tezgama naći jagorčevina, ciklama, fikusi, zumbuli, kaktusi...

Kako se 8. Mart pada u nedelju, prodavci se nadaju da će biti veliki broj kupaca uprkos lošem vremenu. Sumorno i kišovito vreme ne sprečava zainteresovane kupce i uporne prodavce da odaberu cveće i ostale poklone. Dan žena je praznik koji se obeležava poklonima i cvećem, U Srbiji se povodom osmog marta, organizuju konferencije, debate i ulične akcije pod sloganom “Osnažimo žene na selu – okončajmo glad i siromaštvo”.

 

Srećan 8. Mart, međunarodni dan žena.

M.S.

Mali oglasi Paraćin