Švajcarski gigant u oblasti proizvodnje građevinskih materijala Holcim prodaje cementaru u Popovcu i fabriku betona u Beogradu irskoj grupi specijalizovanoj za građevinski materijal CRH, u okviru procesa spajanja sa francuskim Lafaržom, kao i svoje poslovanje u Mađarskoj, Slovačkoj, Francuskoj.

 

holcim

 

Lafarž, s druge strane, ostaje prisutan u Srbiji sa proizvodnjom cementa u Beočinu i fabrikom betona u Beogradu, ali prodaje svoje poslove u Rumuniji, Nemačkoj, Velikoj Britaniji, Francuskoj, prema saopštenju objavljenom na zvaničnom sajtu Holcima.

Irska kompanija će kupiti 24 pogona u vlasnišstvu Holcima i Lafarža, koji proizvode 23 miliona tona cementa godišnje, a imaju kapacitet za 36 miliona tona. Oni će zapošljavati više od 15.000 radnika.

CRH je potvrdio da je prihvatio da za imovinu Holcima i Lafarža plati 6,5 milijardi evra, pri čemu će transakciju finanisirati sa dve milijarde evra sopstvenih sredstava a ostatak iz kredita, a posle ove akvizicije, irska kompanija će postati treći najveći proizvođac cementa u svetu.

Kako se precizira u saopštenju, u Parizu će biti prodato čitavo Holcimovo poslovanje, sem cementare u Alkirku, pogona za proizvodnju cementa i granulata u francuskom departmanu Gornja Rajna i Lafaržovog pogona u francuskom gradu Sen Nazer.

Lafarž je najavio da će prodati svoje pogone u Rumuniji, kako bi smanjio tržišni udeo, pre spajanja sa Holcimom. On u toj zemlji ima fabrike i jednu stanicu za mlevenje u Targu Jiu, koji mu donose tržišni udeo od 33 odsto.

Ukupna prodaja Lafarža i Holcima obuhvata pre svega poslovne aktivnosti tih kompanija u Evropi, Kanadi, Brazilu i na Filipinima, a vrednost kompanije uključuje 1,3 milijarde evra duga, saopštile su te dve firme.

Ta imovina, globalno gledano, omogućila je promet procenjen na 5,2 milijarde evra u 2014. godini, uz operativnu dobit (Ebitda) od oko 744 miliona evra.

Lafarž i Holcim su potvrdili da planiraju da završe spajanje u prvom polugođu ove godine, preneo je Rojters.

izvor: Tanjug

Mali oglasi Paraćin