U petak 23. Januara 2015. godine je u kulturnom centru Paraćin održan Svetosavski pesnički maraton, što je izazvalo veliku pažnju i veliki broj učesnika. U proteklih godinu dana književni klub Mirko Banjević se potrudio da okupi mlade pesnike i pisce sve u cilju očuvanja lepe pisane reči. Na jubilarnom svetosavskom pesnickom maratonu odazvalo se oko 80 pesnika. Od tolikog broja čak dvadeset učesnika je svoja dela prezentovalo u revijalnom delu, i ako nisu svi uspeli da pročitaju zbog kratkog vremenskog perioda.  Program je otpočeo sa himnom Sveti Sava koju je izveo hor Sv. Trojica iz Paraćina. Program je vodio književnik TomislavĐokić, a predsednica kluba Olga Mančić Ružić Lodika pozdravila je goste i otvorila početak takmičenj. Predhodno je Đorde Petković besedio a deca iz Ražnja brat i sestra Vasilije i Sara Stolić pojali Miloševku i Ko udara tako pozno...

 

svetosavski-maraton2

 

Na dvadesetom svetosavskom pesničkom maratonu dodeljene su tri nagrade i pet pohvala, dve diplome, jedna povelja i dva priznanja.
U takmicarskom delu velika nagrada Venedikt Crepović dodeljena je Iračaninu koji živi u Beogradu Sabahu al Zubeidiju za pesmu Moja Srbija. Sabahova dela su paraćinci već ranije imali prilike da čuju kada je imao promociju knjige i kada je gostovao na književnim sedeljkama koje je organizovao klub Mirko Banjević.

 

svetosavski-maraton3

 

Drugu veliku nagradu dobio je Životije Popovic Pop i treću veliku nagradu Dragomir Bodić koja se dodeljuje do trideset godina pesniku iz Republike Srpske, tačnije iz Bjeljine Mihajlu Vasiću.

Poeta Primus dobila je pesnikinja iz plane Gordana Pešić.

Predsednica je Mili Markovic članici matičnog kluba dodelila priznanje, i književnik Migan Gligorijević, je za svoj knjizevni opus dobio priznanje ..
Pohvale su otišle u Leskovac, Skoricu, Trstenik...

 

svetosavski-maraton


Učestvovali su pesnici iz 16 gradova, crkveni hor iz Paraćina i pojci Vasilije i Sara Stolić, iz Ražnja.

Nagrada "Mirko Banjević" - Životije Popović Pop , Skorica, nagrada "Venedikt Crepović" - Sabah al Zubeidi, Beograd, Irak, nagrada "Dragomir Bodić" - Mihajlo Vasić, Bijeljina, Pohvale Slađana Mandžukić, Nada Novaković (TS) Gorica Stanković (Leskovac), Nenad Krstić.

 

M.S.

Mali oglasi Paraćin