Nova godina je dan kada po solarnim i sličnim kalendarima počinje sledeći kalendarski, datumski, ciklus, odnosno to je prvi dan u sledećoj godini.

U svim kulturama koje koriste godišnje kalendare dolazak nove godine se proslavlja kao praznik. U današnje doba, većina zemalja je prihvatila računanje vremena po gregorijanskom kalendaru i početak nove godine računa od 1. januara. Proslava Nove godine je u Jugoslaviji poseban značaj počela da dobija posle Drugog svetskog rata kada se pokušao suzbiti značaj koji je veliki deo hrišćanskog stanovništa sa tih prostora pridavao proslavi Božića, tako što se pažnja usredsredila na do tada manje proslavljanu i religiozno nepopularnu „Novu godinu“. Ovim se sa jedne strane izbegla (mada po nekima samo prividno) jedna manifestacija podvojenosti zbog kalendara stanovništva na religijskoj osnovi, ali se sa druge strane, po mišljenjima dela Jugoslovena, nepravedno stvarala opšta neprijateljska atmosfera prema onima koji su se odlučivali da nastave sa tradicijom proslave Božića. Ipak, može se primetiti da je u verski i kulturno heterogenoj zemlji bilo zgodno imati zajednički praznik, kao što je međunarodna Nova godina.

 

paracin-facebook

 

Kako se poslednjih godina sve više troši novac na izlazak za doček i same pripreme dočeka Nova godina je izgubila smisao proslavljanja, kakav je imala u osnovi. Ljudi su time započinjali novi ciklus, molili se za zdravlje, i blagostanje želeći dobro od samog početka tog novog ciklusa. Sve je više onih koji doček nove godine, praćeni novim trendovima,  proslavljaju u raznim kafićima, restoranima, ili na trgovima, sve u cilju dobrog provoda. Kako su društvene mreže preokupirale umove ljudi, veliki je broj onih koji ideje za doček nalaze preko raznoraznih agencija, odlaze iz grada u organizovanim grupama, ne bi li mogli da se pohvale da su imali najbolji doček ikada. Malo je onih koji Novu godinu dočekuju u krugu porodice, ali zasigurno svi jedva čekaju nekoliko dana odmora koji slede zbog praznika. Svaka osoba koja se priprema za doček, bilo da je u krugu porodice, sa prijateljima, ili negde van grada želi da u Novoj godini bude srećnija, bogatija, zdravija.

Deda Mraz, takođe Božić Bata je izmišljeni lik koji donosi deci poklone na Badnje veče,Božić ili na dan Svetog Nikole (u zapadnoj kulturi) ili za Novu godinu (u istočnoevropskim državama). Verzije i ime ovog lika variraju među različitim kulturama,religijama i narodima.

Poreklo ovog lika je iz starih religija germanskih i slovenskih naroda. Pokrštavanjem ovih naroda, njihova verovanja su kombinovana sa likom hrišćanskog episkopa Nikole.

Brojne paralele su povučene između Deda Mraza i Odina, glavnog božanstvagermanskih naroda pre njihovog pokrštavanja. Pošto su mnogi od ovih elemenata nevezani sa hrišćanstvo, postoje teorije o paganskom poreklu raznih običaja. Kod Slovena, Deda Mraz je nekada bio zli čarobnjak koji je voleo da zaleđuje ljude. Zajedničke osobine ovih bogova su odredile i početno verovanje u Deda Mraza - on je u početku otimao decu i odvodio ih u svom džinovskom džaku. Da bi otkupili decu, roditelji su morali da mu daju poklone. Ipak, sa protokom vremena, sve se okrenulo naopačke; pod uticajem hrišćanstva, lik Deda Mraza je izmenjen, postao je ljubazan i počeo je da daje poklone deci.

 

opstinaparacin-srecna-2014

 

Bilo da ste kod kuće, u kafiću, restoranu, svima želimo dobar provod, i što srećniju i veseliju Novu 2015. godinu.

 

M.S.

Mali oglasi Paraćin