Paraćinci su 3. Decembra u prostorijama kulturnog centra imali priliku da vide izložbu U Sobi – Slavice Kostić Rakočević. Slavica Kostić Rakočević, rođena 1968.godine u Paraćinu, diplomirala na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna 1993.godine na odseku dizajn keramike i stakla, član ULUPUDS-a. Živi i radi u Paraćinu. Slavica je pristala da odgovori na neka naša pitanja, i predstavi svoj rad.

 

u-sobi-slavica2

 

Odakle ljubav prema izradi keramike i nameštaja?
Ljubav prema keramici je nastala u trenutku kada sam razbila dršku na šolji moje mame i upropastila joj omiljeni servis za kafu. Tada sam odlučila u sebi: "Draga mama, naučiću da pravim šolje i napraviću ti još lepši servis". .. U trenu se stvorila ljubav prema keramici.
Enterijer i nameštaj mi je oduvek bio interesantan, naročito stare napuštene kuće, po mogućstvu  buržujske, kroz čije prozore smo virili kao deca i tražili duhove i veštice. U tim kućama je zaista bilo duhova, neki su ih videli, neki ne... U svakom uglu napuštene, prašnjave sobe, pune paučine, na svakom krevetu, iza stakala starog kredenca, u poluotvorenom ormanu, pored porcelanske lutke...svuda ih je bilo...Dečija mašta je bila probuđena i u tim trenucima putovali smo kroz vreme.

 

Koliko dugo se bavite ovim poslom?
Završila sam Fakultet primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu, na odseku Keramika i staklo i tada sam počela da radim sa glinom. Ubrzo posle fakulteta, počela sam da radim u Srpskoj fabrici stakla, kao dizajner stakla, sa divnim ljudima i profesionalcima, Aleksandrom Portnojem i Zoranom Jovanovićem-Spekijem.  Tada sam radila dizajn na računaru, tehničke crteže i prikaze, predloge  dizajna ambalažnog stakla, stakla za ugostiteljstvo, gde sam stekla iskustvo u oblasti dizajna industrijske proizvodnje. Keramikom sam intenzivno počela da se bavim kada sam prestala sa radom u SFS. Rad u fabrici je ostavio uticaja na moj izraz, gde sam nastavila da razmišljam "dizajnerski", izbegavajući keramičku skulpturu i radeći isključivo upotrebne predmete, prilagođene tržištu i manjim serijama. Prošlo je od tada oko deset godina.

 

Da li vam to predstavlja primarno zanimanje ili se bavite još nečim?
Predajem Likovnu kulturu u Tehnološkoj školi u Paraćinu, ali se ipak identifikujem sa radom u glini u svom ateljeu i to smatram svojim primarnim zanimanjem. Bavim se i jogom i tai čijem, i njih smatram svoji tercijarnim, odnosno kvartarnim zanimanjem. Težim ka kvinti i dalje, do oktave. Sve što me zanima je moje zanimanje.

 

Da li se ljudi interesuju za vaš rad?
Interesuju se, i hvala im na tome.

 

u-sobi-slavica3

 

Kako ste zadovoljni izložbom koja je održana u Kulturnom centru?
Zadovoljna sam. Cilj mi je bio da prikažem tehniku INKRUSTACIJE, koja podrazumeva umetanje keramike u drvo, koja nije viđena do sada (koliko ja znam...) i koju koristim kao dekoraciju nameštaja, u vidu jednog diskretog friza. Ornament je u obliku keramičkih pločica kvadratnog oblika, koje imaju kao motiv apstraktne simbole. Simboli su nastali metodom intuitivne vizuelne selekcije, i predstavljaju izraz moje podsvesti. Forma nameštaja je svedena - minimalistička, keramika je tu samo da naglasi lepotu drveta i oblik nameštaja.

 

Da li u budućnosti planirate još neku izložbu?
Planiram, samo treba da nađem sponzora. Ideje mi ne nedostaju. Ovu je sufinansirala Opština Paraćin, koja i dalje podržava umetnike i kulturu, iako je u Srbiji.

 

Da li mislite da su umetnici u Srbiji nepravedno zapostavljeni.
U našoj dragog Srbiji svi su zapostavljeni. Besmisleno je verovati da ćete nešto dobiti od nekoga, ko zapravo i ne postoji.

 

u-sobi-slavica4

 

Kakavo je vaše mišljenje o slobodnim umetnicima?
Odajem priznanje svim slobodnim umetnicima, koji mogu dobro da žive samo od umetnosti. To je znak da su uspeli i da su mudri.

 

Da li je u ovom poslu presudan talenat, dobra volja, novac ili nešto drugo?
Talenat uvek ispliva na površinu, jer on sa sobom nosi neku vrstu električnog naboja.  Taj napoj možemo nazvati i unutrašnji poriv, a ko ima poriv, ima i volju. Volju treba potkrepiti samopuzdanjem. Ključ uspeha je fokusiranost, disciplina i stalno treniranje intelekta, duha i tela. 

 

Da li ste imali nekog većeg uspeha, priznanja, pohvale, diplome?
Imala sam dosta nagrada, ali ne volim da ih nabrajam. Više volim kada nekom običnom čoveku ulepšam prostor i učinim ga srećnijim, bar za trenutak...

 

u-sobi-slavica

M.S.

Mali oglasi Paraćin

Domaći gusti sok od breskve, napravljen od najbolj ...
Prodajem NOVU ne koriscenju nadzornu kameru od jed ...
Prodajem lovačku kameru fotoklopku odlična za sve ...