Paraćinci su 3. Decembra u prostorijama kulturnog centra imali priliku da vide izložbu U Sobi – Slavice Kostić Rakočević. Slavica Kostić Rakočević, rođena 1968.godine u Paraćinu, diplomirala na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna 1993.godine na odseku dizajn keramike i stakla, član ULUPUDS-a. Živi i radi u Paraćinu. Slavica je pristala da odgovori na neka naša pitanja, i predstavi svoj rad.

 

u-sobi-slavica2

 

Odakle ljubav prema izradi keramike i nameštaja?
Ljubav prema keramici je nastala u trenutku kada sam razbila dršku na šolji moje mame i upropastila joj omiljeni servis za kafu. Tada sam odlučila u sebi: "Draga mama, naučiću da pravim šolje i napraviću ti još lepši servis". .. U trenu se stvorila ljubav prema keramici.
Enterijer i nameštaj mi je oduvek bio interesantan, naročito stare napuštene kuće, po mogućstvu  buržujske, kroz čije prozore smo virili kao deca i tražili duhove i veštice. U tim kućama je zaista bilo duhova, neki su ih videli, neki ne... U svakom uglu napuštene, prašnjave sobe, pune paučine, na svakom krevetu, iza stakala starog kredenca, u poluotvorenom ormanu, pored porcelanske lutke...svuda ih je bilo...Dečija mašta je bila probuđena i u tim trenucima putovali smo kroz vreme.

 

Koliko dugo se bavite ovim poslom?
Završila sam Fakultet primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu, na odseku Keramika i staklo i tada sam počela da radim sa glinom. Ubrzo posle fakulteta, počela sam da radim u Srpskoj fabrici stakla, kao dizajner stakla, sa divnim ljudima i profesionalcima, Aleksandrom Portnojem i Zoranom Jovanovićem-Spekijem.  Tada sam radila dizajn na računaru, tehničke crteže i prikaze, predloge  dizajna ambalažnog stakla, stakla za ugostiteljstvo, gde sam stekla iskustvo u oblasti dizajna industrijske proizvodnje. Keramikom sam intenzivno počela da se bavim kada sam prestala sa radom u SFS. Rad u fabrici je ostavio uticaja na moj izraz, gde sam nastavila da razmišljam "dizajnerski", izbegavajući keramičku skulpturu i radeći isključivo upotrebne predmete, prilagođene tržištu i manjim serijama. Prošlo je od tada oko deset godina.

 

Da li vam to predstavlja primarno zanimanje ili se bavite još nečim?
Predajem Likovnu kulturu u Tehnološkoj školi u Paraćinu, ali se ipak identifikujem sa radom u glini u svom ateljeu i to smatram svojim primarnim zanimanjem. Bavim se i jogom i tai čijem, i njih smatram svoji tercijarnim, odnosno kvartarnim zanimanjem. Težim ka kvinti i dalje, do oktave. Sve što me zanima je moje zanimanje.

 

Da li se ljudi interesuju za vaš rad?
Interesuju se, i hvala im na tome.

 

u-sobi-slavica3

 

Kako ste zadovoljni izložbom koja je održana u Kulturnom centru?
Zadovoljna sam. Cilj mi je bio da prikažem tehniku INKRUSTACIJE, koja podrazumeva umetanje keramike u drvo, koja nije viđena do sada (koliko ja znam...) i koju koristim kao dekoraciju nameštaja, u vidu jednog diskretog friza. Ornament je u obliku keramičkih pločica kvadratnog oblika, koje imaju kao motiv apstraktne simbole. Simboli su nastali metodom intuitivne vizuelne selekcije, i predstavljaju izraz moje podsvesti. Forma nameštaja je svedena - minimalistička, keramika je tu samo da naglasi lepotu drveta i oblik nameštaja.

 

Da li u budućnosti planirate još neku izložbu?
Planiram, samo treba da nađem sponzora. Ideje mi ne nedostaju. Ovu je sufinansirala Opština Paraćin, koja i dalje podržava umetnike i kulturu, iako je u Srbiji.

 

Da li mislite da su umetnici u Srbiji nepravedno zapostavljeni.
U našoj dragog Srbiji svi su zapostavljeni. Besmisleno je verovati da ćete nešto dobiti od nekoga, ko zapravo i ne postoji.

 

u-sobi-slavica4

 

Kakavo je vaše mišljenje o slobodnim umetnicima?
Odajem priznanje svim slobodnim umetnicima, koji mogu dobro da žive samo od umetnosti. To je znak da su uspeli i da su mudri.

 

Da li je u ovom poslu presudan talenat, dobra volja, novac ili nešto drugo?
Talenat uvek ispliva na površinu, jer on sa sobom nosi neku vrstu električnog naboja.  Taj napoj možemo nazvati i unutrašnji poriv, a ko ima poriv, ima i volju. Volju treba potkrepiti samopuzdanjem. Ključ uspeha je fokusiranost, disciplina i stalno treniranje intelekta, duha i tela. 

 

Da li ste imali nekog većeg uspeha, priznanja, pohvale, diplome?
Imala sam dosta nagrada, ali ne volim da ih nabrajam. Više volim kada nekom običnom čoveku ulepšam prostor i učinim ga srećnijim, bar za trenutak...

 

u-sobi-slavica

M.S.

Mali oglasi Paraćin