Početak decembra je obeležila promocija knjige Sabaha Al Zubeidija, MOLI SE ZA NAS, koja je održana u prostorijama Kulturnog centra 5. Decembra od 19 časova. Sabah Al Zubeidi je irački pesnik, pisac i slobodni novinar. Piše na arapskom i srpskom jeziku. Sabah je rođen 12. Novembra 1956. Godine na Jugu Iraka u mestu Al Amari. Svoje osnovno obrazovanje i srednju školu je završio u Iraku, a krajem Avgusta 1977. Godine došao u Jugoslaviju. U Jugoslaviji je završio Poljoprivredni fakultet, odsek stočarstvo.

 

sabaha-al-zubeidija

 

Sabah Al-Zubeidi irački je pesnik, književnik, prevodilac i slobodni novinar. Piše na srpskom i arapskom jeziku. Rodio se 1956. god. u gradu Al –Amara, na jugu Iraka . U Beograd je došao 1977. godine na studije. Po zanimanju je agronom. Pisanjem se bavi još od detinjstva. Piše ljubavnu , rodoljubivu i duhovnu poeziju. Njegova poezija objavljena je po mnogim časopisima, dnevnim i nedeljnim novinama i na internet sajtovima u Iraku, arapskom svetu, Srbiji i u inostranstvu. Njegova književna stvaralaštva promovisana su širom Srbije , Iraku i u inostranstvu (uz predstavljanje na mnoštvu lokalnih TV kuća). Takođe prevedene njegove pesme na nekoliko jezika, uključujući: srpskom, francuskom, mađarskom , rumunskom, engleskom i švedskom. Redovan je gost kulturnih televizijskih emisija u Srbiji koje se prenose uživo. zastupljen u više zbornika, rukoveti i almanaha. Za svoj književni rad nagrađivan je sa više diploma, priznanja i zahvalnica u Iraku, Srbiji i u inostranstvu. Član je više književnih klubova, saveza i udruženja u Srbiji.

 

  • Direktor Kulturni Centar Mesopotamija u Beogradu
  • Direktor Media centar Mesopotamija u Beogradu
  • Predsednik Književnog kluba „ GILGAMEŠ “ – Beograd, Srbija
  • Predsednik Organizacije za ljudska prava Mesopotamija -Beograd
  • Predsednik iračke dijaspore u Srbiji
  • Član Nezavisnog Udruženja Novinara Srbije – NUNS
  • Član Međunarodne federacije novinara (International Federation of Journalists- IFJ)
  • Međunarodni član Amnesti Internešenel
  • Član Udruženje književnika Iraka / Generalni Savez književnika i pisaca u Iraku.

Do sada objavio je 8 zbireke pesama .
Živi i stvara u Beogradu. Oženjen je srpskom državljankom sa kojom ima ćerku i unuče.


sabaha-al-zubeidija2Redovan je gost kulturnih televizijskih emisija u  Srbiji koje se prenose uživo.  Njegova poezija objavljena je u mnogim časopisima, dnevnim i nedeljnim novinama i na internet sajtovima u Iraku, arapskom svetu i u inostranstvu. Objavio je u Iraku 2008. godine prvu zbirku pesama pod nazivom Pesme prognane ptice, na arapskom jeziku.

U organizaciji književnog kluba Mirko Banjević, Kulturnog centra opštine Paraćin i Kulturnog centra Mesopotamija, održana je promocija, njegove zbirke pesama i sabranih dela, pod nazivom MOLI SE ZA NAS, koja je zainteresovala veliki broj ljudi. Sabah Al – Zubeidi je i ranije ostvarivao saradnju sa ljudima iz književnog kluba Mirko Banjević, a ovo je treći put da gostuje u Paraćinu i predstavlja svoj rad.

M.S.

Mali oglasi Paraćin