U nedelju 9. Novembra je u obližnjem selu Zabrega održana Kolonija umetničke fotografije pod nazivom Sveta Gora Crnička. Ove godine je na koloniji učestvovalo preko 20 fotografa iz Paraćina, Jagodine i Zaječara. Ovo je četvrti put da se okupljaju fotografi ne bi li se kolonija održala, a svake godine je interesovanje sve veće. Fotografije će početkom 2015. Godine biti prikazane na izložbi koju udruženje Petrus planira da održi. Društvo za negovanje tradicije, kulturu, umetnost, turizam i ekologiju ,,Petrus" Zabrega se sve više trudi da upozna narod sa svojom istorijom, kulturom, običajima i tradicijom, što preko raznih emisija koje su snimane u ovom selu, što preko kolonija koje su iz godine u godinu sve uspešnije.

sveta-gora-crnicka

 

Festival satire i humora „Satirična pozornica Žikišon 2014“, u organizaciji udruženja KUA „Artija“ i Kulturnog centra Paraćin, održan je u petak 14. novembra, na dan kada je pre 129 godina u Paraćinu rođen Živojin Pavlović Žikišon – satiričar, karikaturista, urednik, izdavač i štampar. Na samom početku festivala predstavljena je nova knjiga udruženja Artije Žikišon retrospektiva 2011. – 2012. – 2013. Knjiga obuhvata nagrađene radove sa prethodna tri konkursa Živojin Pavlović Žikišon, kao i esej Zorana Matića Mazosa „Tragom zaboravljenih sećanja“.

Gost festivala je bila Pavica Veljović iz Surčina, koja je ovom prilikom predstavila svoju knjigu aforizama pod nazivom Sizife promeni ruku.

Na festivalu su proglašeni rezultati konkursa „Živojin Pavlović Žikišon 2014“ na temu „Projekcija – Predstava – Program“ i tom prilikom su dodeljena priznanja, povelje i uručeni prigodni pokloni u vidu kompleta knjiga Biblioteke Artija. Nafrađeni radovi su pročitani te večeri, a radove su imali priliku da lično predstave autori koji su došli u Paraćin ovim povodom: Živko Đuza iz Podrašnice kod Mrkonjić Grada (RS, BiH) – dobitnik priznanja za najbolju seriju aforizama, Dušan Mijajlović Adski iz Niša – dobitnik priznanja za najbolju satirično-humorističnu priču i Zoran Jovanović iz Leskovca – dobitnik specijalne nagrade „Zoran Matić Mazos“ za aforizam na temu zadate karikature, dok je nagrađene aforizme Željka Markovića iz Čačka i nagrađenu pesmu Predraga N. Rašule iz Brčkog pročitao satiričar Vladica Milenković.

Otvorena je i izložbe karikatura „Izađi na crtu“ Gorana Ćeličanina iz Varvarina, koje je označilo kraj „Satirične pozornice Žikišon 2014″, u delu festivala namenjenom predstavljanju autora, svoja satirično-humoristička dela pročitali su članovi „Čarapanskog aforističarskog kluba“ iz Kruševca: Ivko Mihajlović, Dragan Matejić, Dragiša Pavlović Rasinski, Mihajlo Ćirković, Saša Miletić i Bratislav Kostadinov.

Vladica Milenković, koji je vodio program ove večeri, najavio je Artikulisanje za 23. Decembar 2014. Godine. Artikulisanje će biti održano u prostorijama Kulturnog centra Paraćin, a učestvovaće članovi udruženja Artija Vladica Milenković, Aleksina Đorđević, Marko Antić i Marija Miladinović.

zikison

M.S.

 

Mali oglasi Paraćin