U petak 10. Oktobra je predškolska ustanova Bambi obeležila maskembalom dečiju nedelju. Po završetku šetnje, učesnici su igrali i pevali na gradskom trgu, što je ispratilo veliki broj ljudi. U okviru Dečije nedelje su u ovom vtiću bile organizovane razne aktivnosti, crtanje, pisanje, školica sporta. Ono što je najradosnije bilo za mališane su kostimi vešto napravljeni, pa se na paraćinskim ulicama moglo videti mnoštvo kauboja, vila, super heroja, princeza, ratnika...

 

decija-nedelja

 

U školi Đura Jakšić je održano predavanje za roditelje, kako bi bili upoznati sa oblicima zavisnosti koji prete da ugroze današnju omladinu. Bilo da je u pitanju duvan, alkohol ili zavisnost od kompjutera, roditelji bi trebalo da se upoznaju sa svim štetni uticajima koje novo vreme donosi. Kako su svi pobornici modernog doba i tehnoloških inovacija, nije normalno da dete provodi svo slobodno vreme uz kompjutere, već se roditelji moraju pobrinuti, da deca izlaze na svež vazduh, odu u prirodu, da se igraju sa drugom decom, ali da ta igra ne obuhvata igrice na kompjuterija, lap topovima, tabletima.

Pored toga što šteti vidu, televizija može biti štetna i za mališane koji celodnevne obaveze odlažu, ne bi li odgledali omiljene emisije i serije. Goran Ristić, psiholog i član odbora za prevenciju bolesti zavisnosti govorio je o tome koliko je bitna umerenost televizije, kompjutera itd. od normalnog odrastanja.

U školi Stevan Jakovljević je postojala akcija, takođe u okviru dečije nedelje U tuđim cipelama, koja je obuhvatala zamenu uloga predavača i učenika, pa se tako i sama direktorka Snežana Tanić zamenila sa učenicom 8. razreda Julijom Stanojević. Deca iz ove škole navode da je i prošle godine bila takva akcija i da je njia to veoma interesantno. Staviti se u kožu nastavnika i predavača nije ni malo naivan posao, ali su se učenici odlično snašli.

 

Otkazan sajam privrede za 2014 godinu

 

Zbog svega što je gradjane Paraćina zadesilo usled poplave 15. maja i potrebe da lokalna zajednica i dalje radi na obezbedjivanju pomoći, onako kako je to moguće, veliki broj manifestacija planiran za ovu budžetsku godinu je otkazan. Medju njima je i Medjunarodni sajam privrede, manifestacija važna za celokupnu zajednicu i privrednike, obično organizovana u drugoj polovini oktobra. Prvi razlog, inače, ključni kada je lokalna samouprava donela odluku o neodržavanju 17. Sajma privrede, koji finansira iz budžeta je da se smanje svi troškovi koji nisu neophodni, smatrajući da je neprimereno održavati manifestacije kada veliki broj gradjana još uvek ima problema sa stanovanjem i saniranjem posledica na objektima u kojima žive, objasnio je na konferenciji za novinare, predsednik paraćinske opštine, Saša Paunović. Drugi, manje važan tehnički razlog je i to što se aneks hale Sportsko rekreacionog centra i dalje koristi za organizovano pružanje pomoći poplavom najugroženijim gradjanima Paraćina.

M.S.

Mali oglasi Paraćin