Turistička organizacija opštine Paraćin je i ove godine, povodom Dana opštine, u okviru “Krstovdanskih svečanosti” organizovala i Etno fest. Etno fest koji se godinama unazad održava u našem gradu, uprkos majskim poplavama i smanjenom obimu sredstava za pomoć ugroženima, ni ove godine nije izostao. I ako je ova manifestacija trajala samo jedan dan 27. Septembra, bilo je preko 20 izlagača suvenira, ručnih radova, proizvodima od meda, lekovitih elema, ručno rađene garderobe sa etno motivima i drugim domaćim radinostima. Paraćincima su se na sajmu predstavile zanatlije iz Paraćina i okoline, više od 20 izlagača. Etno fest je otvorila sajamska izložba domaće radinosti na centralnom gradskom trgu, 27.septembra, na kojoj su izlagali proizvođači iz Niša, Vrnjačke Banje, Jagodine, Kragujevca, Kruševca, Plažana, Sviljanca i Paraćina, izjavio je direktor Turističke organizacije Paraćina Saša Jevtić. On takođe navodi da Turistička organizacija opštine Paraćin, na ovaj dan želi da pomogne da predstave svoje proizvode, koji nisu toliko komercijalni već se više zasnivaju na ručnoj izradi, a neguju duh i tradiciju srpskog naroda.

etno-fest-2014

 

etno-fest-2014-1

 

etno-fest-2014-2

 

Tog dana  je održan i 5. turnir košarkaša u kolicima “Trofej Paraćina 2014.” na kome su učestvovale tri ekipe, a domaćin, Košarkaški klub u kolicima “Tigar”, time je dao svoj doprinos obeležavanju Dana opštine. A na aerodromu u Davidovcu počeo je Padobranski kup, koji je povodom Dana opštine organizovao Aero klub “Naša krila”. Sutra će uz finale kupa biti održano i takmičenje motornih pilota u preciznom sletanju a pobednicima oba takmičenja biće uručeni pehari.

 

Krstovdan Dan opštine Paraćin 27.09.2014. U okviru Krstovdanskih svečanosti održano je ,,Veče folklora". Na pozornici u centru Paraćina nastupila su sledeća kulturno-umetnička društva:
1. ,,Mladost“ Raševica – Igre iz Šumadije
2. ,,Dankovo“ Paraćin – Igre iz Srbije
3. ,,Juhor“ Potočac – Igre iz Leskovca
4. ,,Sikiričko Kolo“ Sikirica – Igre iz Srbije
5. ,,Petrus“ Zabrega – Igre iz okoline Valjeva
6. ,,Moravac“ Gornje Vidovo – Igre iz okoline Bosilegrada
7. ,,Branko Radičević“ Ratare – Binička Morava
8. ,,Spasovdanski Vez“ Drenovac – Igre iz okoline Vladičinog Hana
9. ,,Radosav Lazić“ Stubica – Igre iz Šumadije
10. ,,Staklarac“ Paraćin – Šopske igre

 

etno-fest-2014-3

 

28. Septembra je Društvo zа negovаnje trаdicije, kulture, umetnosti, turizmа i ekologije "PETRUS" Zаbregа obilazilo Malu Svetu Goru pod nazivom "Stazom petruških monaha".
Pešačili su kanjonom pored reke Crnice stazom dugom oko 15 km. Obišli su takozvanu Malu Svetu Goru Crničku, sve ostatke crkava i manastira iz srednjeg veka i drevni grad Petrus kojom su nekada, pre šesto i više godina, hodali čuvari Pravoslavlja, monasi Petruške oblasti..
Na pešačenju su učestvovali planinari iz sledećih društava:
PSK ,,Kopaonik" - Beograd
PK ,,Javorak" Paraćin
KP ,,Zrenjanin" - Zrenjanin
KAUP ,,Resavica" - Resavica
Društvo ,,Petrus" - Zabrega
"Stazu petruških monaha" je pešačila i ekipa TV ,,Resava" iz Despotovca koji su snimili ovo lepo druženje.
Trasa staze, kojom su učesnici pešačili:
Selo Zabrega, centar sela, crkva Sv. Petka – Manastir Namasija - Vidikovac kamen Đuline ispod pećine Masni Kamen - Crkva Sv. Đorđe - Crkva Sv. Nedelja - Manastir Sv. Arhanđeli – Vidikovac Bodenovac - selo Zabrega - Manastir Petruša, Sv. Ognjena Marija - Drevni grad Petrus, Krstata Stena - Manastir Sv. Jovan

 

etno-fest-2014-4

 

etno-fest-2014-5

M.S.

Mali oglasi Paraćin