U ponedeljak 28. Jula je u selu Zabrega, u domu kulture, održano književno veče povodom praznika Svete velikomučenice Marine, sabora Svete Ognjene Marije Petruške, koji se u ovom selu tradicionalno održava godinama unazad. Nastupili su članovi književnog kluba Mirko Banjević iz Paraćina, Niškog književnog kruga iz Niša, Skoričkog kulturnog kruga iz Skorice, književnog kluba Dušan Matić iz Ćuprije. Specijalni gost je bila Nevena Čiplak, iz Donjeg Krnjina blizu Leposavića, vokalna solistkinja, koja je bila finalistkinja emisije Šljivik za 2013. godinu. Nastupile su i devojke iz pevačke grupe Petrus, Zabrega. Književnici iz Niša su poklonili preko 250 knjiga za decu iz Zabrege, kojima je biblioteka daleko, a u cilju očuvanja školskih seoskih biblioteka, koje su uglavnom uništene poplavama u maju 2014. godine. Knjige su prosleđene osnovnoj školi Branko Radičević. Vladan Vučković je predstavljao članove književnih udruženja, najavio likovnu koloniju koja će se održati u ovom selu, knjigu Milene Stojanović Petruški zmaj, o Petruškoj oblasti i njenim vladarima, kao i naredne akcije koje ovo udruženje planira. Svoje pesme i priče književnici su predstavili te večeri, i nastavili druženje uz muziku i posluženje.

zabrega

 

U sredu 30. Jula društvo za negovanje kulture, tradicije, umetnosti, turizma i ekologije Petrus iz Zabrege organizovalo sabor narodnih igara i izvornog narodnog stvaralaštva pod nazivom Sveta Ognjena Marija Petruška. Nastupila su sledeća kulturno umetnička društva KUD ,,Injevski biseri” Injevo - Radoviš, ,,Dom kulture” – Banatski Karlovac, Folklorni ansambl ,,Holubička Mihal - Babinka” Padina - Kovačica, Pevačka grupa ,,Viliam Figuš – Bistri” Padina - Kovačica KUD ,,Beljanica” Strmosten, OKUD ,,Bata Lačković” - Kuršumlija, KUD ,,Gruža” - Gruža, KUD ,,Vitoševac” - Vitoševac, GKUD „Železničar“ - Ćuprija, KUD „Radosav Lazić“ - Stubica, DRUŠTVO „PETRUS“ - ZABREGA, Muzički ansambl ,,Aeterna” - Raška, Mina Aleksić – Beograd; Pijanistkinja, Nevena Čiplak.
Gosti su imali priliku da prisustvuju brojnim aktivnostima organizovanim od strane domaćina. Od 8 časova, su pošli u obilazak staze Sveti Jovan - Petrus, manastir Petruša, i jutarnju službu u manastiru Sveta Ognjena Marija.  Od 14 časova je počeo doček gostiju koji su trebali da nastupe, a od 18. izložba tradicionalnih jela i kolača. Od 19 časova su kroz selo prošetali učesnici kulturno umetničkih društava, a od 20 časova je počeo kulturno umetnički program, koji je nažalost kiša prekinula oko 23h. Toga dana je snimljena i emisija Koreni, u produkciji Hepi televizije.

 

zabrega2

 

Zаbregа je nаselje u Srbiji u opštini Pаrаćin u Pomorаvskom okrugu. Premа popisu iz 2002. bilo je 1211 stаnovnikа (premа popisu iz 1991. bilo je 850 stаnovnikа). Kroz selo protiče Crnicа, kojа posle njegа prаvi klisuru, nа čijem početku se nаlаze ostаci mаnаstirа svetog Jovаnа Glаvosekа, iznаd kojih se nаlаze ruševine srednjovekovne tvrđаve Petrus. Pored njih, u blizini se nаlаze i ostаci još dvа mаnаstirа iz istog dobа: Nаmаsije i Mаrije Petruške. Selo nije daleko od Paraćina, pa svako može da ode i obiđe prelepi kanjon Crnice, ostatke crkava i manastira, Malu Svetu Goru, kako je ljudi nazivaju.

 

zabrega3

 

zabrega4

 

M.S.

Mali oglasi Paraćin