Sport i fizička aktivnost imaju važnu ulogu u svim područjima ljudskog života. Fizička aktivnost pozitivno utiče na usvajanje zdravog načina života, unapređuje zdravlje i kvalitet života. Sport je danas "medij" kojim se šire poruke mira, jednakosti i prijateljstva među ljudima. Redovna fizička aktivnost jedan je od ključnih faktora za zdrav život. Nemoguće je nabrojati sve pozitivne aspekte fizičke aktivnosti, no bez sumnje neke od njih su: unapređenje zdravlja i kvaliteta života, produžuje očekivano trajanje života i smanjuje rizik za hronično nezaraznih bolesti kao što su bolesti srca i krvnih sudova, šećerna bolest, maligne bolesti i sl.

Pozitivni aspekti redovne fizičke aktivnosti uočavaju se kod fizičkog i mentalnog zdravlja, kao i  psihosocijalnog razvoja. Nikada nije prerano da se započne s usvajanjem zdravih navika i edukacijom o važnosti fizičke aktivnosti: studije pokazuju da većina dece koja se bave sportom i fizički su aktivna u detinjstvu, zadrže takve navike i kasnije kad odrastu. Sport ima pozitivan učinak na razvoj osobenosti - deca koja se od malena bave nekom sportskom aktivnošću, već u ranoj životnoj dobi razvijaju radne navike i samodisciplinu. Sport sa druge strane ima pozitivnu ulogu i u emocionalnom razvoju dece budući da olakšava i proces njihove socijalizacije.

Povezanost sporta, fizičke aktivnosti i zdravlja, prepoznata je i od strane Svetske zdravstvene organizacije koja je 2004. donijela godine dokument o Globalnoj strategiji zdrave ishrane, fizičke aktivnosti i zdravlja, kao i  Rezoluciju o unapređenju zdravlja i zdravog stila života.

Sportski savez opštine Paraćin realizuje 12. po redu manifestaciju

''Sportsko leto 2014.'' pod sloganom ''Igraj za život - izaberi sport!''
Sportsko leto počinje 01.07. i traje do 31.08.2014. Manifestaciju realizuje Sportski savez opštine Paraćin u saradnji sa sportskim organizacijama svojim članicama, pod pokroviteljstvom Opštine Paraćin. Svakog dana se u centralnoj gradskoj ulici smenjuju sportsko-rekreativna dešavanja dok su aktivnosti u sklopu manifestacije za sve učesnike besplatne i obezbedjene su brojne nagrade!!!

Pripreme za sportsko leto traju danima unazad, a dečaci i devojčice koji učestvuju sa nestrpljenjem očekuju zvaničan početak sportskog leta.
Ove godine neće biti svečanog otvaranja ali će se realizovati sve pojedinačne manifestacije i sva sportska takmičenja na koja su naši sugrađane već navikli.

Sportsko leto počinje 03.07. tradicionalnom 12. Bebi trkom ''Tata, mama trčite sa nama'' a zatim sledi veče ritmike ''Ritam u Paraćinu'' 04.07. Nastavlja se sa ''Sportskom školicom'' tj. prikazima časova sportskih treninga klubova opštine Paraćin. Sportska takmičenja u seoskim matičnim školama naše opštine biće realizovana u septembru mesecu (nisu održana zbog vanredne situacije u maju) a do tada sva deca iz seoskih sredina mogu se prijaviti i takmičiti na centralnom gradskom takmičenju u: basketu 3:3, malom fudbalu 3:3, stonom tenisu 2+1 i odbojci 3:3 dok će se rekreativno igrati badminton. Prijavljivanje za sva takmičenja mogu se obaviti u prostorijama Sportskog saveza opštine Paraćin, ul. Branka Krsmanovića br.45. ili lično u centru grada od 1.jula kada će naši saradnici svakodnevno biti prisutni.

 

sporsko-leto-2014

 

Prijava se može preuzeti sa sajta Sportskog saveza opštine Paraćin www.sportskisavezpn.org, a do 1. Jula su mogli da popune prijave u prostorijama sportskog saveza u ulici Branka Krsmanovića. Nakon tog datuma, učesnici će moći da predaju prijave svake večeri u samom centru grada, na mestu, gde se održavaju planirane aktivnost.

M.S.

Mali oglasi Paraćin