Sport i fizička aktivnost imaju važnu ulogu u svim područjima ljudskog života. Fizička aktivnost pozitivno utiče na usvajanje zdravog načina života, unapređuje zdravlje i kvalitet života. Sport je danas "medij" kojim se šire poruke mira, jednakosti i prijateljstva među ljudima. Redovna fizička aktivnost jedan je od ključnih faktora za zdrav život. Nemoguće je nabrojati sve pozitivne aspekte fizičke aktivnosti, no bez sumnje neke od njih su: unapređenje zdravlja i kvaliteta života, produžuje očekivano trajanje života i smanjuje rizik za hronično nezaraznih bolesti kao što su bolesti srca i krvnih sudova, šećerna bolest, maligne bolesti i sl.

Pozitivni aspekti redovne fizičke aktivnosti uočavaju se kod fizičkog i mentalnog zdravlja, kao i  psihosocijalnog razvoja. Nikada nije prerano da se započne s usvajanjem zdravih navika i edukacijom o važnosti fizičke aktivnosti: studije pokazuju da većina dece koja se bave sportom i fizički su aktivna u detinjstvu, zadrže takve navike i kasnije kad odrastu. Sport ima pozitivan učinak na razvoj osobenosti - deca koja se od malena bave nekom sportskom aktivnošću, već u ranoj životnoj dobi razvijaju radne navike i samodisciplinu. Sport sa druge strane ima pozitivnu ulogu i u emocionalnom razvoju dece budući da olakšava i proces njihove socijalizacije.

Povezanost sporta, fizičke aktivnosti i zdravlja, prepoznata je i od strane Svetske zdravstvene organizacije koja je 2004. donijela godine dokument o Globalnoj strategiji zdrave ishrane, fizičke aktivnosti i zdravlja, kao i  Rezoluciju o unapređenju zdravlja i zdravog stila života.

Sportski savez opštine Paraćin realizuje 12. po redu manifestaciju

''Sportsko leto 2014.'' pod sloganom ''Igraj za život - izaberi sport!''
Sportsko leto počinje 01.07. i traje do 31.08.2014. Manifestaciju realizuje Sportski savez opštine Paraćin u saradnji sa sportskim organizacijama svojim članicama, pod pokroviteljstvom Opštine Paraćin. Svakog dana se u centralnoj gradskoj ulici smenjuju sportsko-rekreativna dešavanja dok su aktivnosti u sklopu manifestacije za sve učesnike besplatne i obezbedjene su brojne nagrade!!!

Pripreme za sportsko leto traju danima unazad, a dečaci i devojčice koji učestvuju sa nestrpljenjem očekuju zvaničan početak sportskog leta.
Ove godine neće biti svečanog otvaranja ali će se realizovati sve pojedinačne manifestacije i sva sportska takmičenja na koja su naši sugrađane već navikli.

Sportsko leto počinje 03.07. tradicionalnom 12. Bebi trkom ''Tata, mama trčite sa nama'' a zatim sledi veče ritmike ''Ritam u Paraćinu'' 04.07. Nastavlja se sa ''Sportskom školicom'' tj. prikazima časova sportskih treninga klubova opštine Paraćin. Sportska takmičenja u seoskim matičnim školama naše opštine biće realizovana u septembru mesecu (nisu održana zbog vanredne situacije u maju) a do tada sva deca iz seoskih sredina mogu se prijaviti i takmičiti na centralnom gradskom takmičenju u: basketu 3:3, malom fudbalu 3:3, stonom tenisu 2+1 i odbojci 3:3 dok će se rekreativno igrati badminton. Prijavljivanje za sva takmičenja mogu se obaviti u prostorijama Sportskog saveza opštine Paraćin, ul. Branka Krsmanovića br.45. ili lično u centru grada od 1.jula kada će naši saradnici svakodnevno biti prisutni.

 

sporsko-leto-2014

 

Prijava se može preuzeti sa sajta Sportskog saveza opštine Paraćin www.sportskisavezpn.org, a do 1. Jula su mogli da popune prijave u prostorijama sportskog saveza u ulici Branka Krsmanovića. Nakon tog datuma, učesnici će moći da predaju prijave svake večeri u samom centru grada, na mestu, gde se održavaju planirane aktivnost.

M.S.

Mali oglasi Paraćin

Prodajem lovačku kameru fotoklopku odlična za sve ...
Domaći gusti sok od breskve, napravljen od najbolj ...