U sredu 18. 6. 2014. godine je na bazenima Prestiž održana manifestacija humanitarnog karaktera pod nazivom  S.A.R.S. i prijatelji za Paraćin. Pored lokalnih bendova Žbunt, Fani bend i Alijas, nastupili su i bendovi Bolesna štenad, Kreativna zona, i naravno na samom kraju S.A.R.S. Iz nepoznatih razloga bend koji je takođe najavljivan Sharks, snakes and planes, nije nastupio.

 

sars-paracin

 

Grupu Sveže amputirana ruka Satriania (S.A.R.S.) su u Beogradu, 2006. godine osnovali Dragan Kovačević- Žabac i Aleksandar Luković- Lukac. Naredne godine snimaju pjesmu Buđav lebac, koja gotovo trenutno postaje internet megahit s preko 3,6 miliona klikova na Youtube-u, a i danas je jedan od traženijih hitova na radio stanicama i u klubovima. Svoj prvi album jednostavnog naziva S.A.R.S. izdaju 2009. godine (PGP – RTS), a osim Buđavog lepca kao hitovi su se pokazale i pesme Ratujemo ti i ja, Ana, Rakija, kao i Debeli lad, za koje su snimljeni i spotovi. Svoj drugi album Perspektiva izdaju na prvi dan 2011. godine i nude ga u saradnji s MTV-em kao besplatan download fanovima koji su ga s oduševljenjem dočekali i skinuli preko 70 000 puta. Grupa S.A.R.S. je svirala nepuna dva sata, ređajući hitove, a završili su nastup svojom pesmom Perspektiva.
Ovoj humanitarnoj akciji, za pomoć se odazvao veliki broj ljudi, 603 karata je prodato, cena ulaznica je bila 100 dinara, pa su sakupljena sredstva premašila očekivanja. Sredstva će biti uplaćena na račun Crvenog krsta, za pomoć deci ugroženoj u poplavama, ne bi li im se obezbedila sredstva koja su im potrebna, za kako organizatori kažu, plaćanje obroka, užina, izleta i školskih ekskurzija. Činjenica je da je na bazenima Prestiž bilo oko 800 ljudi, uključujući izvođače, volontere crvenog krsta, obezbeđenja i radnika samih bazena, publike, pokazuje da su Paraćinci obelili obraz za pomoć svom gradu i svojoj deci. Osim kupovinom karata sakupljana je i dobrovoljna humanitarna pomoć, u organizaciji crvenog krsta, pa su ljudi i ti putem sakupili sredstva. Incidenata nije bilo, svi bendovi su profesionalno odradili svoj deo posla, a publika je bila prezadovoljna. Muzički program je trajao od 18 časova do malo nakon ponoći.

 

promocija-knjige-alterego

 

U četvrtak 19. 6. 2014. je u prostorijama kulturnog centra opštine Paraćin održana promocija knjige pesama Alter ego, Marije Prgomelje. arija Prgomelja je rođena u Novom Pazaru 1988. godine, gde je završila osnovnu školu, a potom i Gimnaziju. Na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu je završila odsek Srpska književnost i jezik. Bavi se pisanjem poezije i proze, njene pesme i priče su nagrađivane, a zastupljena je i u mnogim zbornicima. Radi kao urednik književnosti na sajtu konkursi regiona.net. Izdavač knjige Alter ego je Brankovo kolo, uz tiraž od 500 primeraka. Recezent je Nenad Grujičić, koji na svojstven način govori o autoru knjige i njenoj želji da čitaocima iznese svoju poeziju. O knjizi su govorili Gordana Vojinović i profesor Predrag Jašović. Publika je bila zadovoljna, a učesnici su na kraju književne večeri dobili primerke knjige Alter ego.

M.S.

Za fotografiju sa koncerta se zahvaljujemo SvetGitara

Mali oglasi Paraćin