Opština Paraćin se i nakon dve nedelje od poplava i dalje oporavlja. Volonteri pomažu ljudima, da očiste ono što je ostalo od njihovih domova, da izbace ono što je propalo i srede ono što je moglo da se spasi. Humanitarna pomoć stiže sa svih strana, ali i dalje je onih koji su poplavama ugroženi ostali bez krova nad glavom. Poplave su oštetile oko 5000 domaćinstava. Najveće štete je pretrpelo naselje Vrapčane, koje se ovih dana uveliko čisti, pa su tamo svakodnevno kamioni koji odvoze smeće. Posle 15 dana grad počinje da liči na ono što je nekada bio. I ako još po negde možemo da vidimo gomile đubreta ispred kuća i zgrada, počinje sve da se vraća u normalu. Samo se ne vraćaju domovi, ali kako predsednik opštine kaže saniraće se šteta.

Ulice koje su takođe pretrpele veliku štetu se takođe raščišćavaju. U velikom broju ulica urađena je dezinfekcija kako poplavljenih objekata, tako i đubrišta koje su ljudi izbacivali iz svojih kuća, da bi se lakše uklonilo. Voda je i dalje samo za tehničku upotrebu i ako se kontroliše na svaka tri dana, nema naznaka kada će biti za piće. Vodu za piće građani i dalje mogu nabaviti u centru grada i kod zgrade opštine, gde su postavljene cisterne. Škole su počele sa radom ove nedelje i osnovne i srednje. I ako je tehnološka škola bila najviše oštećena, nastava se odvija neometano.

 

buka-za-paracin


U sredu 28. Maja 2014. godine je kod spomenika Branku Krsmanoviću održan bubnjarski performans "Buka za Paraćin". Oko 15 bubnjara iz Paraćina je sviralo, kako bi se skrenula pažnja medijima i animirali građani drugih gradova koji nisu pretrpeli štete prilikom polava, i da bi se kako kažu organizatori, probio medijski mrak i organizovalo prikupljanje humanitarnih sredstava, koji su neophodni, kako našem, tako i ostalim gradovima koji su pretrpeli ogromnu štetu.

Ovaj performans je održan i u drugim gradovima: Kragujevcu, Nišu, Leskovcu, Novom Sadu, Beogradu, Vranju, Čačku. Jagodini, Vrnjačkoj banji, Kraljevu, Smederevskoj Palanci... Tačno u 18 sati je širom Srbije počela manifestacija "Bubnjari za poplavljena područja", sviranjem SOS ritma, koji je trebao da ukaže na apel za pomoć, u poplavljenim područjima.

Kako je saopšteno iz Informativne opštinske službe, suština je da Paraćinci, čijih je 5.000 domaćinstava oštećeno, budu viđeni, da ih čuju, vide i da mediji izveštavaju o njima, kako bi pomogli da Paraćin izađe iza vela nevidljivosti, polovičnih i pogrešnih informacija. Ovo je bio prvi kulturno humanitarni događaj u Paraćinu posle poplava 15. maja.
Ono što je i dalje neophodno su dušeci, sredstva za ličnu higijenu, sredstva za pranje i dezinfekciju i hrana. Pomoć se može dostaviti u zgradi opštine, osoba za kontakt Dragana Kostić broj telefona 063/632-667, e mail adresa  Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli..

M.S.

Foto Dimitrije Denčić Design

Mali oglasi Paraćin

Prodajem Vitrine u Paraćinu veoma povoljno