Danas, na Svetog Nikolu je tačno 7 dana od poplave koja nas je zadesila. I ako se sve čini manje više normalnim, još uvek postoji veliki broj onih koji su ostali bez domova. Dok jedni sede u kafićima i ispijaju kafu, drugi pomažu da se očiste kuće i zbrinu osobe koje su pretrpele velike gubitke. Šetnjom kroz naš nekada lep Paraćin, videćemo stalnu gužvu kod zgrade opštine, ljude koji dolaze po pomoć, volontere koji sve, ili bar skoro sve što stigne pakuju, sređuju i dele onima kojima je pomoć neophodna. I ako je tu i onih koji će doći čisto da vide šta se događa, ne bi li se slikali i postavili sliku na fejsbuk zbog lajkova, opština Paraćin se može ponositi sa ljudima koji dođu, i ćutke odrade sve što im se kaže.

 

paracin-poplava-ka-centru


Ima i onih koji dolaze i uzimaju i nešto što im ne treba, i ako ih poplava nije ni dodatkla, ali je očigledno teško propratiti sve ljude koji prođu tuda. Kada pogledamo Donji park, često nam oko zastane na nekoj zmiji ili pacovu koji su se pojavili posle poplave. Česma tu ne radi, pa vodu možemo zahvatiti kod zgrade opštine ili u centru grada, kod mesne zajednice Gloždak. Voda u našim domaćinstvima i dalje nije za piće, već samo za tehničku upotrebu. Idući glavnom ulicom, prema centru grada videćemo da mahom svi lokali rade, i ako je bujica zahvatila i oštetila pojedine, brzo su se vratili na staro.

 

paracin-poplava-most-kod-hotela


Tržni centar Kocka 2 je pretrpela veliku štetu, jer se voda stepeništem slivala i poplavila lokale u prizemlju, ali je i zadnji potporni zid ispucao i propustio veliku količinu vode. Radi se na saniranju štete, pa je ispred kocke pa sve do raskrsnice kao na vašaru. Kinezi su od poplavljenog podruma napravili uličnu sušionicu i praonicu, uveliko se voda sliva na sve strane dok oni peru sve ono što im je bilo poplavljeno. Verovatno će vratiti u rafove, a nama proslediti robu iz nekog drugog potopljenog grada.

 

paracin-poplava-sa-hotela


Kada od centra skrenemo desno, videćemo da se voda iz kineskog tržnog centra i dalje crpe pumpom, ko zna koji dan po redu. Idemo pravo do Pajine kafane. Sve okolne zgrade su poplavljene a većina njih i dalje nema struju. Skoro sve kuće u Vidovdanskoj su pune blata i mulja, pa je ulica puna volontera koji pomažu ljudima da uklone potopljene stvari iz svojih kuća. Deo grada koji je takođe bio kritičan je Vrapčane pa se i tamo ne radi ništa manje nego u ovoj ulici, pa ulica skoro liči na deponiju. Potrebno je da se izbačene stvari što pre odvezu dalje, da ne bi došlo do zaraze.
Apeluje se na građane da ne obavljaju sami dezinfekciju već da sačekaju stručne ljude, zadužene za taj deo posla. I ako su se javila nekoliko slučaja zaraze, nadamo se da neće doći do epidemije. Pazite se od zmija, pacova, zaraza, pogotovo u područjima oko reke, i zgrada gde trava nije pokošena.
Pomoć stiže sa svih strana, ali je još uvek potrebna. Opštini Paraćin je hitno potrebna sledeća roba za sanaciju poplavom ugroženog područja:
1. gumene čizme
2. gumene rukavice
3. vreće za smeće
4. deterdžent za pranje veša
5. deterdžent za pranje podova
6. sredstva za dezinfekciju
7. sredstva za ličnu higijenu
8. džakovi za odlaganje garderobe
9. lakša garederoba za leto, zbog rada na vrućini
10. konzervirana hrana
11. plastični pribor za jelo
12. kofe od 10 i 12 litara
13. lopate
14. četke
15. pijaća voda
16. pumpe za isušivanje prostora
17. gorivo za automobile i pumpe koje crpe vodu
18. prekrivači
19. ćebad
20. posteljina
21. jastuci
22. dušeci

 

paracin-vidovdanska


Nakon popisa štete, koji je u toku, imaćemo preciznije informacije o količini pomoći koja nam je potrebna u nameštaju i elekričnim uređajima.

 

Sva roba se dostavlja opštinskoj upravi Paraćin,
Ulica Tome Živanovića 10,
kontakt osoba Dragana Kostić, 063/632-667,
e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Tekst : M.S.

Foto: J. S.

Mali oglasi Paraćin