i-ti-to-mozes

 

U poslednje vreme su periodično održavana predavanja o samopomoći, psihološkom i emotivnom osnaživanju, pronalaženju sebe i samoposmatranju, u galeriji Kulturnog centra. Još jedno u nizu tih predavanja održano je u petak 9. maja, od 19 sati.

Predavanje o “Tehnici ispitivanja sopstvenih misli” održala je doktorka Svetlana Kostić Džolić, sertifikovani trener rekonektivnog isceljivanja, koja se bavi mentalnim treninzima i antistres programima.
Neposredno pre predavanja Gordana Vojinović je predstavila predavača citirajući oca Tadeja Kakve su ti misli takav ti je život. Svetlana Čolić Kostić je sebe predstavila kao srećnu i zadovoljnu osobu. Živi sa petoro dece. Radila je kao diplomirani stomatolog, bavi se atletikom i iza sebe ima dve izdate knjige.

  • U pravu si, al baš me briga - Priručnik koji će Vam pokazati kako da prevaziđete životne teškoće. U njoj objašnjava svoja umeća. Knjiga je laka za čitanje, jako opušta, posebne je strukture i daje neverovatnu pozitivnu energiju. ONA SOBOM PORUČUJE: NIJE UVEK ONAKO KAKO SE LJUDIMA ČINI, IMA NEŠTO JAČE OD SVEGA I TO JE U NAMA.
  • Akademija za srećologiju - Biti pozitivan je uglavnom težnja svih pa i onih koje smatramo negativcima. Niko neće za sebe reći da je negativac, iako on to de fakto jeste, svi sebe vide drugačije. Suština je da sebe vidimo jednim drugačijim, realnijim očima kroz postupke i reči, koje kroz komunikaciju prenosimo na druge i da počnemo da menjamo sebe i svoj život. Kako je Duško Radović jednom fenomenalno rekao: ’’Sve se može kad se mnogo ne misli o tome’’.

Najveća vrednost ove knjige je upravo u pomeranju tačke pogleda ka malo realnijim nama. Zašto je to bitno? To je jedini način da budemo stvarno bolji MI i da nam život bude kvalitetniji i realno, a ne samo imaginarno pozitivniji. Mnoge stvari polaze iz dubine našeg bića, jer nije za džabe ona filozofija življenja: ’’Kakve su ti misli, takav ti je život.’’
Ova knjiga je upravo to uspela da prenese na čitaoca. Sve polazi od nas i energija je svuda oko nas, samo treba da naučimo da je kontrolišemo. Sve je na nama i u nama!

O sebi kaže da je odrastala u materijalnom blagostanju, ali je osećala nelagodnost, nesreću, bila je ćesto umorna, nervozna, neispavana, depresivna... Sa 47 godina je shvatila da je sve što joj smeta nešto što samo ona može promeniti. Posvetila se menjanju sebe o čemu piše u svoje dve knjige. Kako na najprostijim primerima možemo promeniti svoje misli i njihove tokove.

Svetlana je govorila o mislima, kako deluju na ljude, i kako smo spremni da sami sebi usadimo neku suludu misao koja će nas opterećivati. Ako promenimo tok misli možemo očekivati bolje raspoloženje. Napominje da su misli povezane sa našim osećanja, pa ćemo negativnim mislima biti besni, depresivni, loše rapoloženi... Ako, prateći njene tehnike uspemo da te misli preokrenemo, bićemo srećniji, opušteniji.

Primer
Ja nemam dovoljno novca.
Sledeći korak nas navodi da se zapitamo da li zaista nemamo dovoljno novca. Onda moramo iskreno odgovoriti, i nanovo postaviti pitanje, da li je to nešto što nam je zaista toliko neophodno. Kada to shvatimo, potrebno je okrenuti misli u pozitivnom smeru. Doktorka Svetlana Čolić Kostić ističe da ako problem zapišemo, naše misli postaju rasterećene, i samim tim ih možemo promeniti, time što ćemo recimo problem, ja nemam dovoljno novca, predstaviti ja imam koliko mi je potrebno.

Svaki pojedinac preispitivanjem sebe može dovesti do pozitivnog razmišljanja. Ako se osećamo lepo, privlačno, srećno drugi ljudi će i te kako to primetiti. Ako se osećamo loše možemo samo odbiti ljude od sebe. Zato budimo optimistični, i trudimo se da poboljšamo sebe. Dok se osećamo dobro, ništa nam neće faliti. Uživajmo i budimmo opušteni, bez zamaranja sa tuđim problemima, jer na taj način možemo odbiti njihovu nervozu i negativnost.

Mali oglasi Paraćin