nepristupacni-gradoviTvrđave – mesta koja su u prošlosti imala značaj i koja su godinama odolevala vremenu i vremenskim prilikama. Mesta koja su igrala stratešku ulogu izgubila su svoje karakteristike, pa je većina njih samo ruševina, koju svako zaobilazi i niko ne vodi računa o zaštiti tih istorijskih spomenika. Koliko god da su bila važna vladarima iz prošlosti, veliki deo njih je rušen prilikom naseljavanja, pa je dosta tragova istorije izgubljeno dolaskom novih stanovnika. Retko koji od njih je sačuvan i pretvoren u park koji je restauiran i time zadržao obeležja prvobitne građevine. Više je onih koji su tokom rekonstrukcija poprimali obeležja novijeg perioda.

Biciklistička grupa Spartnaci (Spartan warriors), već nekoliko godina privlači veliku pažnju svojim podvizima ne samo Čačana, već i širom Srbije.  Planinarenje, obilazak i istraživanje neobičnih i nepristupačnih mesta, biciklistički obilasci naše zemlje. Sve se to brižljivo fotografiše, snima, a kasnije se radoznaloj publici prikazuju dokumentarci snimljeni na njihovim putešestvijima.

U Amfiteatru Tehnološke škole u Paraćinu, 21. Marta 2014. godine, prikazan je dokumentarni film "Nepristupačni  gradovi - tvrđave i isposnice". Prepun amfiteatar je pokazao da još uvek ima onih koji su zainteresovani za istoriju našeg regiona. U okviru ovog dokumentarnog filma, prikazan je i grad Petrus. Petrus je u prošlosti bio od velikog strateškog značaja u vreme ratovanja sa turcima. Po predanju, palila bi se vatra u utvrđenju Petrus, odatle bi je videli u Lešju i palili šaljući signale Stalaću, da bi oni signalnom vatrom obavestili prestonicu Kruševac da se približavaju neprijateljske trupe. Istorijski podaci pokazuju da su Vukoslav i Crep Vukoslavić dobili posede od cara Dušana, poznatije kao Petruška oblast, sa utvrdom Petrus i okolnim manastirima poznatim po nazivu "Mala Sveta gora".

Projektom "Nepristupačni gradovi - tvrđave i isposnice" čačani žele da pokažu širokim narodnim masama da još uvek postoje mesta koja vredi posetiti. Biciklama, sa šatorima na leđima obilaze mesta na koja se teško penju, provlače, gaze vodu da bi stigli do odredišta i prikazali Balkanu kakve lepote ima u našoj zemlji.

Tokom ovog perioda obilazili su odabrane tvrđave i isposnice na teritoriji Srbije koje su davno zaboravljene a gde je nekada bilo središte vojnog, kulturnog i religijskog života. Prilikom obilaska imali su prilike da razgovaraju sa arheolozima, istoričarima, predsednicima udruženja koji se brinu o očuvanju lokaliteta. Koznik, Ostrovica, Borač, Gradina, Petrus, Latin Grad, Soko Grad, Maglič, samo su neka od mesta koja je ova grupa posetila.
U saradnji sa društvom za negovanje tradicije, kulture i kulturnog nasleđa "Petrus" iz Zabrege i planinarskog društva "Javorak" prikazivanje predstave je izazvalo interesovanje među mladima, koji planiraju da posete neke od ovih tvrđava. U dokumentarnom filmu je prikazano 16 od 25 tvrđava koje su obišli i snimili.

Planirana su prikazivanja u Beogradu, Čačku, i ostalim velikim gradovima širom Srbije. Cilj im je da prikažu mesta na koja je teško doći, ali vredi da se vide. Da podstaknu mlađe generacije da se založe za svoju kulturu i istoriju. Na sport, planinarenje, biciklizam. Da se zdravim životom upuste u avanturu, koja će ih naučiti da vredi da se boriš, i ako nekada krajnji cilj deluje nepristupačno.

M.S.

Mali oglasi Paraćin