dani-vina


U Paraćinu je 14. i 15. Marta 2014. Godine po drugi put održan sajam vina. Hotel "Petrus" je ugostio domaćine, u tri sale u prizemlju, kako iz opštine Paraćin tako i iz regiona. Sajam vina je organizovala Turistička organizacija opštine Paraćin, kao deo manifestacije "Dani vina", koji su u Trešnjevici održani po 14. Put ove godine.

Vino je poljoprivredno-prehrambeni proizvod, dobijen potpunom ili delimičnom alkoholnom fermentacijom svežeg grožđa, kljuka ili šire od grožđa vinskih sorti vinove loze. Takođe, vino se može praviti od nekih delova biljaka i od raznovrsnog voća. Prirodni balans grožđa je takav da može da izazove vrenje bez ikakvog dodavanja šećera, kiselina, enzima i drugih supstanci koje izazivaju fermentaciju. Pića slična vinu mogu se porizvoditi fermentacijom drugog voća i cveća: voćno vino, vino od ječma, od pirinča (sake), meda (medovina), pa čak i od bilja (kinesko vino).

Na manifestaciji "Dani vina" učestvovali su ljudi iz okruženja, predstavljajući svoje proizvode. Vinska svečanost "Dani vina", koja se tradicionalno održava od 21. februara do 14. Marta u selu Trešnjevica, pod Juhorom, tokom minulih 14 godina trajanja znatno je unapredila vinogradarstvo i vinarstvo u opštini Paraćin. Obeležavajući Dan Svetog Trifuna, slavu vinara i vinogradara  stanovnici Trešnjevice već godinama obeležavaju ovom manifestacijom. Od kada je pre jedne decenije počela da se održava ova smotra izgrađene su tri privatne vinarije – u Glavici, Popovcu i Zabregi. Pored vinogradara i vinara u “Danima vina” učestvuju i pesnici, kao i učenici osnovnih škola koji pišu pesme na temu vina i vinograda, slikari, glumci. Sve je u službi razvoja ljubavi prema vinogradima.

Konkurs za učešće na Poetskom festivalu u okviru ovogodišnjih Dana Vina, bio je otvoren do 22. Februara, za dve kategorije – za najlepšu pesmu o vinu i za radove osnovaca, poeziju i prozu o vinogradima i grožđu.

Na sajmu je učestvovalo tridesetak vinarija i proizvodjača rakije iz cele Srbije, a bila organizovana i besplatna degustacija. Izlagačima na Sajmu obezbeđena su po dva obeležena stola, tri stolice, čaše za degustaciju, posude za led (ograničen broj) i prostor za postavljanje reklamnog panoa. Tokom Sajma je bio održan i prigodan kulturno-umetnički program kao i stručna predavanja iz oblasti proizvodnje vina i vinogradarstva. Izlagačima i posetiocima je tokom Sajma bila poslužena zakuska od domaćih specijaliteta a na samom kraju i velika Vinska torta. Hrana je bila obezbeđena od strane Ekonomske škole iz Paraćina.
Sajam vina je bio odlično posećen a atmosferu su upotpunili razni učesnici svojim vinskim proizvodima. Program je upotpunjen nastupom kulturno- umetničkog društva “Staklarac” kao i laganom muzikom koja celoj atmosferi daje poseban doživljaj.

Kraj manifestacije označilo je ocenjivanje prikupljenih uzoraka vina i dodela nagrada najboljim vinarima svečanim uručivanjem diploma i zatvaranjem sajma 14.03.2014. u 12 časova.

M.S.

 

Mali oglasi Paraćin