Macka-bez-jedne-cipele-paracin
U galeriji kulturnog centra Paraćin, u utorak 11. Marta 2014. godine, održana je promocija knjige priča Miodraga Stošića – Mačka bez jedne cipele. Promocija je ostvarena u saradnji sa Vladicom Milenkovićem i Književno-umetničkom asocijacijiom Artija, Hadži Gordanom Vojinović, koja je govorila o knjizi, i uz muzičku podršku Aleksandra Cupare.
"Mačka bez jedne cipele" je zbirka od 20 priča, za koje se žanrovski može reći da spadaju u urbane pripovetke iz svakodnevnog života svih nas. Pojavila se na književnom nebu Srbije početkom novembra u izdanju ''Beoknjige''. Za korice se pobrinuo umetnik pod pseudonimom Kvasac LTD. Autor se u svojim pričama bavi temama ljubavi, sitničarenja kao druge nacionalne bolesti, lepote kao stendalovskog obećanja sreće, bola i prihvatanja sebe, kao najvećeg oblika pobede.

Glavni recenzent knjige Vanja Bulić, poznati pisac i novinar, između ostalog zapisao je sledeće:

Miodrag-Stosic-Macka-bez-jedneKad sam počeo da čitam zbirku priča Miodraga Stošića "Mačka bez jedne cipele", sačekalo me prijatno iznenađenje. Očekivao sam humorističke priče svojstvene jednom vrsnom aforističaru i piscu kratkih humorističko-satiričnih formi, a nagrađen sam sa dvadeset priča u kojima, pored mnogo slatkih dodataka, najviše ima ljubavi sa primesama melodrame ne tako svojstvene muškom peru. I kada se u taj milje umeša prvorazredan humor, dobiju se pitke priče istkane u maniru vrhunskih pripovedača. Svoje literarno opredeljenje, Stošić je formulisao u jednoj od priča: "Oprosti nam Dostojevski, ali savršena lepota opterećuje. Naš svet će spasiti ljubav".

Pored Vanje Bulića recenzent knjige je Arsenije Božović, kao i Jelena Protić Petronijević.
Nakon predstavljanja knjige u Kulturnom centru, dobra atmosfera se prenela u rock kafić "Mason". Miodrag svojim stand up nastupom nije ostavio nikoga bez osmeha na licu. Bilo je priča o životu, mladosti, školi, političarima, začinjeni velikom dozom humora. Atmosferu su upotpunili Đorđe Kocić i Ivan Gajtović na gitarama, svirajući hitove poznatih domaćih i stranih bendova, kao i publika koje je bilo u velikom broju. Uz smeh i razgovor podeljene su knjige Miodraga Stošića "Mačka bez jedne cipele" i "Maraton na kratke staze".

Miodrag Stošić (Vladičin Han, 1982) - Od 2001. godine bavi se pisanjem, produkcijom i novinarstvom. Svoje radove je objavljivao u novinama "Politika", "Ošišani jež", "e-Novine", "Glas osiguranika", "Etna".

Dobitnik je "Vibove nagrade" za 2008. godinu i nagrade "Pera Stojanović Tuman" za TV dramu za 2011. godinu. Uređuje rubriku o književnosti u časopisu "Creative Art Magazine". Urednik i voditelj radio emisije "Ispod Adamovog lista" na "Beogradskom Internet Radiju". Saradnik radio emisije "Oblak u bermudama" na Radio Beogradu 202. Osnivač organizacije "Multimedijalno umetničko veče – MUVE", koja se bavi promovisanjem kulture putem organizovanja pozorišno-književnih performansa, kao i stand up kabarea "Grbave Tange".
Deo je scenarističkog tima TV emisije "Veče sa Ivanom Ivanovićem" na TV Prva. Scenarista emisije "Mali Marko" na Radio S. Predstavljen u nekoliko antologija aforizama pod nazivom "Aforizmi i aforističari". Objavio zbirku priča "Mačka bez jedne cipele" (2013). Koautor zbirke priča "Tango na trotoaru" (2009) i zbirke aforizama "Maraton na kratke staze" (2012). Jedan od priređivača Almanaha aforističara "Afoteka" (2012) i "Afoteka 2" (2013). Živi i radi u Beogradu.

 

M.S.

Mali oglasi Paraćin