8mart

 

Dan žena se obeležava 8. Marta, od kada je prvi put obeležen 28. Februara 1909. godine u SAD deklaracijom koju je donela Socijalistička partija Amerike.

Žene koje su bile zaposlene u industriji odeće i tekstila javno su protestovale prvi put 8. marta 1857. godine u Njujorku zbog loših uslova rada i niskih plata.Narednih godina protesti su prerasli u tradiciju a najmasovniji su bili 1908. godine kada je preko 15.000 žena marširalo ulicama Njujorka tražeći kraće radno vreme, bolje plate i pravo glasa.

Prva međunarodna ženska konferencija bila je održana 1910. godine u Kopenhagenu u organizaciji Socijalističke internacionale, kada je ustanovljen Međunarodni dan žena, na predlog Klare Cetkin, koja je bila član Nemačke socijalističke partije.

U mnogim komunističkim državama taj je praznik izgubio svoju ideološku osnovu i postao je prilika muškarcima da iskažu ljubav i poštovanje prema ženama.

Na Zapadu se Međunarodni dan žena uglavnom prestao obeležavati 30-ih godina prošlog veka, ali su ga feministkinje 60. godina ponovno počele obeležavati.

Godine 1975, koja je bila proglašena Međunarodnom godinom žene, UN su zvanično počele da obeležavaju ovaj praznik.

Prvi put kao međunarodni praznik je prihvaćen i obeležen 8, Marta 1917. godine. Ovaj dan je nastao kao dan borbe za ravnopravnost muškaraca i žena (ekonomsku, socijalnu i političku.
Ovaj dan se proslavlja širom sveta, a najrasprostranjeniji običaj je da se ženama poklanja cveće, uglavnom ruže.

Kao i ranijih godina u našem gradu su postavljene tezge sa cvećem, bižuterijama,  lizalicama, liciderskim srcima, svim i svačim što može privući muškarce da kupuju svojim ženama, ćerkama, majkama, sestrama.

 

8-mart-paracin


Zakup tezge je ove godine iznosio 2300 dinara, za prostor od 2 metara kvadratnih. Naravno, ima i onih koji ne uzimaju tezge u zakup, ali prodaju želeći da na svoj način obeleže taj dan. Pripreme su trajale danima, cveće je aranžirano, tezge postavljene, uslovi za prodaju su malo lošiji zbog loših vremenskih prilika i najavljene kiše, ali to ne sprečava prodavce da ponude svoje ruže, karanfile, ciklame...

Cena karanfila se kreće od 60 do 100 dinara po komadu. Za jednu ružu potrebno je da se izdvoji od 150 do 200 dinara. Cvetni aranžmani koštaju od 300 dinara pa naviše. Saksijskog cveća ima od 100 dinara do 1000. Mogu se naći i razne narukvice, ogrlice, privesci po ceni od 50 i 100 dinara, ručno rađene ogrlice i narukvice po ceni od 100 i 200, hvatači snova po 300 i 400 dinara. Za parfeme je potrebno izdvojiti 200 ili više dinara. Mogu se naći i kozmetički preparati po veoma povoljnim cenama, kao i čarape, marame, donji veš.

Muškarcima možemo savetovati, ako još uvek nisu odlučili šta da kupe, da poklone cvet, ljubav, dobru knjigu, da ih izvedu negde na večeru... Da pomažu svojim damama i da im pružaju sreću i podršku. Mali znaci pažnje svima su važni, zato nemojte štedeti na poklonu.

Svim damama srećan 8. Mart.

M. S.

Mali oglasi Paraćin