skok-padobranciMajka tragično poginulog padobranca, komandanta 63. padobranske brigade Gorana Ostojića, Jovanka, skočila je u popodnevnim satima prvi put u životu padobranom u svojoj 80. godini.

Bio je to tandem skok sa iskusnim instruktorom padobranstva Ljubišom Naumovićem, koji je padobranstvu obučio i njenog sina Gorana. Tandem skok izveden je sa uobičajene visine od 3.000 metara na sportskom aerodromu u Davidovcu kod Paraćina, a kako ističe vitalna starica, tremu uopšte nije imala.

Sad mi je jasna misao da samo padobranci znaju zašto ptice pevaju. I ja sam jedno vreme bila ptica, mada sam mislila da će morati da me gurnu kad dođe trenutak za skok. Ipak, to se nije desilo. Nikakvu tremu nisam imala. Jedino se instruktor malo namučio jer ga nisam dobro čula šta mi u vazduhu govori – rekla je Jovanka nakon uspešnog prizemljenja.
Ona ističe da je konačno dobila odgovor na pitanje “zbog čega je njen Goga leteo u zivotu i u smrti”.

Gore je, zaista, sve lepše. Osećala sam se kao ptica i letela sam kao ptica. Naravno da sam znala da je ovo rizik i avanturizam s obzirom na moje godine. Mada, još uvek sam u dobroj fizičkoj kondiciji i svesno sam prihvatila taj rizik. Zahvalna sam Ljubiši i njegovoj supruzi, padobranki Svetlani Naumović, koja me je hrabrila i rekla: “Možeš ti to”. Milo mi je što sam skočila, iako su me moji u Rekovcu, gde inače živim, odgovarali –  ističe Jovanka.
Njen sin Goran Ostojić poginuo je na Kosovu, na samoj granici sa Albanijom 1998. godine, u akciji čuvene 63. padobranske brigade, čiji je bio komandant.

Goranu u spomen, u Jagodini je ustanovljen Memorijalni padobranski kup “Goran Ostojić i svi pali borci”, koji Jovanka redovno prati. Tako se i zbližila sa padobranskim parom Ljubišom Naumovićem i Svetlanom Simić. Svetlana joj je dala ideju da bi sa Ljubišom, koji je inače instruktor padobranstva, mogla da skoči.

Ljubiša i Svetlana kažu da je sam skok protekao bez ikakvih problema i da su srećni što su pomogli Goranovoj majci da u tim godinama ostvari svoj san.

Prema mojim saznanjima, u regionu niko od 8o godina nije skočio padobranom, ni samostalno ni u tandemu. Znam da je u Americi skočila jedna žena stara 84 godine. Na našim prostorima, koliko znam, skočio je pukovnik Stojan Jović sa 76 godina – kaže Svetlana.

Mada je ovo Jovanki bio prvi skok, nije sigurna da će biti i poslednji. Pogotovu što padobransko iskustvo imaju i njena dva unuka, Bogdan i Lazar.

 

preuzeto sa Telegrafa

Mali oglasi Paraćin