zoran-petrovicRešenje o eksproprijaciji za potrebe vojnog poligona "Pasuljanske livade" uznemirilo Paraćince, koji su spremni da se građanskim protestima bore za njegovo ukidanje.

Povodom rešenja o eksproprijaciji dela teritorije paraćinske opštine, objavljenog u Službenom glasniku, uznemireni građani obratili su se Narodnom pokretu „Svi za Paraćin“, koji je sazvao konferenciju za novinare. Tom prilikom navedeno je da se u Službenom glasniku „utvrđuje javni interes za eksproprijaciju zemljišta i objekata radi formiranja, uređenja, izgradnje i korišćenja prostora intervidovoskog (višenamenskog) poligona "Pasuljanske livade". Čelnici pokreta, koji sa 7 odbornika participiraju u vlasti, kao i građani koji su prisustvovali konferenciji, nisu samo protiv eksproprijacije prirodnih lepota koje se nalaze na tom prostoru, već i zbog toga što strahuju da će na tom prostoru biti instalirano postronje za preradu opasnog otpada.

Postojećem poligonu trebalo bi da se doda oko 11.000 hektara, koji pripadaju opštinama Despotovac, Paraćin i Boljevac. Paraćinu bi se izuzelo 4.100 hektara, što je 10 posto naše teritorije. Ako je Vojska Srbije nekada imala 300.000 vojnika i koristila taj poligon, ne vidim zbog čega bi za 10.000 do 20.000 sadašnjih vojnika bio potreban mnogo veći poligon, izjavio je Miloš Tomić, član Predsedništa Pokreta i predsednik Lige za zaštitu privatne svojine i ljudskih prava.

Prema njegovim rečima, pored privatnih šuma, koje vekovima prehranjuju porodice, delom šuma gazduje JP "Srbijašume", a 3.500 su manastirske šume, koje su Zakonom o restituciji nedavno vraćene crkvi. Tu su i prašuma "Vinatovača", značajni speleološki objekti, prirodne lepote, poput Prskala, a što je najvažnije, resursi pijaće vode za sve tri opštine. Prema prostornom planu i projektu UNESKA, Kučajske planine trebalo je da dobiju status rezervata biosfere.

Na osnovu procene relevantnih stručnjaka, vrednost šumskog fonda i lovnih objekata koji bi bili ekspropriisani je 50.000.000 evra, dok bi neekslopatacija šuma godišnje izazvala gubitak od oko 600.000 evra. Najvažnija, ekološka šteta, jer su to pluća Srbije, procenjuje se na 250.000.000 do 500.000.000 evra, dodaje Tomić.

Radiša Ilić, koji je u prethodnom sazivu Parlamenta bio narodni poslanik zadužen za zaštitu životne sredine, ocenjuje da postoje opravdane sumnje da će na tom prostoru biti izgrađeno postrojenje za preradu opasnog otpada.

Kada je pre četiri godine vlada pošto-poto htela da to postrojenje instalira u Ćupriji, građani su se pobunili i uspeli da stopiraju taj projekat. Potom sam prisustvovao sednici Odbora za zaštitu životne sredine na kojoj je tadašnji ministar životne sredine Oliver Dulić pomenuo da se pregovara sa Ministarstvom odbrane da se ono instalira na "Pasuljanskim livadama". Onda Ministarstvo odbrane donosi prostorni plan vojnog poligona, što nam daje za pravo da sumnjamo da će postrojenje smrti tamo i biti instalirano, kaže Ilić.

Zoran Petrović, dugogodišnji lovac i član Narodnog pokreta „Svi za Paraćin“, kaže da pokret ne postavlja to pitanje kao partijsko, jer je njihova stranka Paraćin, već zbog toga što bi bila šteta da se unište takve lepote.

Ta oblast veoma je bogata visokom divljači, čak ima i vukova, a strani lovci su esti gosti. U časopisu „Jegen welflajt“ još 1998. godine objavljen je poseban članak u kome se navodi da je to jedan od najbogatijih lovnih revira visoke divljači. U knjizi „Čudesna Srbija“ prikazan je vodopad Prskalo, koji bi trebalo da bude pod zaštitom države. Kraj je bogat folorom, faunom i pećinama. Mislim da bi bilo suludo kada bi to područje pripalo vojnom poligonu, umesto da se proglasi nacionalnim parkom. Na taj način građanima Srbije oduzela bi se jedna velika lepota-navodi Petrović i dodaje da je konferencija bila prva korak kako bi se građanima ukazalo šta se sprema, jer se, prema njegovim rečima, sve radi veoma brzo i tajnovito, ali da su građani spremni da preduzmu i druge akcije, odnosno vidove građanskog protesta, kako bi sprečili vladu u njenoj nameri.

 

Saša Paunović; Ne sumnjam da će poligon biti korišćen samo za potrebe vojske
Dragan Mitić: Prošlo je vreme kada je pod velom vojne tajne svako mogao da radi šta hoće

Čelnici neusaglašeni

Dragan Mitić, predsednik Skupštine opštine Paraćin, kaže da će inicijativu građana o ovoj temi rado staviti na dnevni red i očekuje da bi Skupština potom trebalo da donese zaključak da predstavnici vlade i resornih ministarstava ćelnike opštine upoznaju s pravim informacijama.

Ukoliko se ogluše na naš poziv, građani, koji su veoma zabrinuti i revoltirani mogu da se okupe i izraze bunt kroz razne proteste. Prošlo je vreme kada je pod velom vojne tajne svako mogao da radi šta hoće-navodi Mitić i dodaje da će, ukoliko građani budu pokrenuli inicijativu za preispitivanje ili ukidanje rešenja o eksproprijaciji, rado staviti na dnevni red Skupštine.

Saša Paunović, predsednik opštine Paraćin, koji je prisustvovao i sastanku sa predstavnicima "Srbijašume", kaže da, zapravo, ne postoje zvanične informacije šta će obuhvatiti poligon, jer je sve vojna tajna.

Nisam siguran da li se proširuje poligon ili samo zone zaštite ili se vrši prenos vlasništva nad šumama koje već pripadaju poligonu. Proširenje poligona privlači pažnju zbog eksproprijacije i činjenice da nove zone zaštite mogu da ugroze ekonomske interese naših opština zbog ometanja turizma. Radnici "Srbijašuma" zabrinuti su da će ostati bez posla ako im se onemogući gazdovanje šumama-kaže Paunović i dodaje da uopšte ne sumnja da će poligon biti korišćen samo za potrebe vojske.

Tekst i foto Z. Gligorijević

izvor novi put

Mali oglasi Paraćin