mine u paracinuRusko-srpski odred za humanitarno razminiranje ruske državne agencije „Emerkom” je tokom prvog dana čišćenja terena u Paraćinu pronašao deset komada raznih neeksplodiranih ubojitih sredstava, a najviše je bilo minobacačkih mina kalibra 60mm, izjavio je direktor Centra za razminiranje Petar Mihajlović.

Reč je o najnepristupačnijem i najtežem terenu neposredno uz vojni magacin gde je u oktobru 2006. godine došlo do eksplozije.

Čišćenje terena na lokaciji Paraćin 5počelo je 01.04.2013 godine na površini od 320.000 kvadratnih metara i trajaće do septembra ove godine.
Ruska vlada je krajem prošle godine donela odluku da nastavi program finansiranja pomoći Rusije Srbiji u oblasti humanitarnog razminiranja. Sredstva su obezbežena za tri godine do 2015. godine. Radovi se izvode prema projektu i uz nadzor Centra za razminiranje, a uništavanje pronaženih neeksplodiranih ubojitih sredstava vršiće Centar za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova prema najvećim standardima i vodeći računa o bezbednosti ljudi i okoline.

 

Prošle godine je urađeno 60 hektara

Na lokaciji „Paraćin 4” prošle godine je razminirano preko 60 hektara zemljišta na kome je pronaženo oko 9.000 komada raznih vrsta neeksplodiranih ubojitih sredstava, među kojima su bile dve avionske bombe težine oko 250 kilograma i deset avionskih bombi težine po 50 kilograma iz Drugog svetskog rata. Saradnja sa ruskom državnom agencijom „Emerkom” traje od 2008. godine, kada je počelo razminiranje u Nišu, a 2009. godine krenulo se sa čišćenjem Karađorđevog brda pored Paraćina gde je 2006. godine eksplodirao vojni magacin sa 1.300 tona ubojitih sredstava.

 

Problem krađa znakova za obeležavanje

Iz Centra za razminiranje upozoravaju građane da ne skidaju i kradu oznake i znakove kojima demineri vrše obeležavanje terena. Nesavesni pojedinci takvim ponašanjem dovode u opasnost svoje i tuže živote.

Mali oglasi Paraćin