neradn-dan

Posle novogodišnjih i božićnih praznika, u Srbiji će većina zaposlenih dobiti još jedan dan odmora - 14. januar.

 

Vlada Srbije preporučila je državnim organima, lokalnim samoupravama i svim privrednim subjektima da taj dan bude neradni zbog proslave Nove godine po julijanskom kalendaru. Dogodine bi to trebalo da bude neradan za sve, navode "Novosti".

Popularno tog dana slavimo Srpsku novu godinu, Mali Božić, a zvanično je tog dana i slava Sveti Vasilije Veliki, Vasiljevdan. Time će se praktično, posle predstojećeg "božićnog" dobiti još jedan produženi vikend, a oni koji u nedelju 13. januara budu na dočeku Srpske nove godine, u ponedeljak 14. januara moći će da odmaraju.

"Reč je o zaključku Vlade u vidu preporuke koja nije obavezujuća za poslodavce, niti postoje sankcije u slučaju njenog nesprovođenja. Procenjujemo da će državni organi i lokalne samouprave prihvatiti ovu preporuku. Na poslodavcima je, da ako prihvataju preporuku vlade, donesu odgovarajuću odluku o tome, što je osnov za ostvarivanje prava zaposlenih, uključujući i isplatu odgovarajuće dnevnice onima koji će raditi 14. januara", kazao je Zoran Martinović, državni sekretar u Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike.

Ipak, ako neki kolektiv odluči da radi uobičajeno, mimo preporuke Vlade, svi zaposleni moraće da dođu na svoja radna mesta bez uvećane, praznične dnevnice.

izvor b92

Mali oglasi Paraćin