Turska kompanija "Fistel internacional" koja je pre godinu dana kupila Fabriku tekstila "Branko Krsmanović" - "Štofaru" u stečaju počeće proizvodnju krajem leta.

stofara pocinje sa radom

Ovo su obećali prestavnici turske kompanije, prilikom "nedavne" posete Paraćinu, precizirao je u izjavi novinarima pravni zastupnik "Fistel internacional" Aleksandar Nikolić iz Jagodine.

Jedna hala u "Štofari" je pripremljena za proizvodnju, a do kraja leta iz Turske treba da se dopreme i instaliraju proizvodne mašine i edukuju radnici, "a za početak će biti zaposleno stotinu radnika, a konačan plan je da broj zaposlenih bude između 300 i 600 radnika".

Vrednost investicije je oko 15 miliona evra, a investiciju finansijski prati turska "Halk" banka. Turska kompanija je odlučila da "Štofara" ostane u oblasti tekstilne proizvodnje i da proizvodi sintetička vlakna, odnosno najlonski konac, koji je 90 odsto namenjenoizvozu. Oni su kupili 30.000 kvadratnih metara proizvodnog, magacinskog i drugog prostora u objektima "Štofare" i sedam hektara zemljišta. "Štofara" je prodata, u drugom oglašavanju, na osnovu rešenja o bankrotstvu stečajnog sudije Privrednog suda u Kragujevcu.

Turska kompanija je uradila i fabrički dimnjak, koji više nije potreban za proizvodnju, ali je simbol "Štofare".

Industrija tekstila "Branko Krsmanović" iz Paraćina bila je jedna od najstarijih tekstilnih fabrika u Srbiji. Radila je od 1904. godine, pod raznim imenima, a narod ju je uvek zvao "Štofara", kažu građani Paraćina. Osamdesetih i početkom devedesetih godina prošlog veka izvozila je 65 odsto proizvodnje, a na poslednjem sajmu mode 1995.godine u Beogradu "Moda u svetu" osvojila je "Srebrnu košutu" za kvalitet tkanina i diplomu za dizajn "u veoma jakoj konkurenciji domaćih pamučaraca". Tih godina godišnja proizvodnja "Štofare" bila je dva i po miliona metara tkanine, 320.000 komada konfekcijskih proizvoda i 170.000 trikotažnih odevnih predmeta.

Bavila se preradom čiste runske vune i hemijskih vlakana, proizvodnjom prediva, tkanina od vune i mešavine vune i sintetike, konfekcijskih i trikotažnih odevnih predmeta.

izvor: B92

Mali oglasi Paraćin

Rajacke pivnice Vino U Rajačkim pivnicama ...
Ukoliko želite da se svako jutro probudite sa idea ...
Dragi moji prijatelji imam divne kuce koje pokla ...
dve kuce na placu od 2.5 ara, glozdak, legalizovan ...
Dugotrajnim pogrešnim čupanjem dlačica na obrvama ...