dani-vina


U Paraćinu je 14. i 15. Marta 2014. Godine po drugi put održan sajam vina. Hotel "Petrus" je ugostio domaćine, u tri sale u prizemlju, kako iz opštine Paraćin tako i iz regiona. Sajam vina je organizovala Turistička organizacija opštine Paraćin, kao deo manifestacije "Dani vina", koji su u Trešnjevici održani po 14. Put ove godine.

Vino je poljoprivredno-prehrambeni proizvod, dobijen potpunom ili delimičnom alkoholnom fermentacijom svežeg grožđa, kljuka ili šire od grožđa vinskih sorti vinove loze. Takođe, vino se može praviti od nekih delova biljaka i od raznovrsnog voća. Prirodni balans grožđa je takav da može da izazove vrenje bez ikakvog dodavanja šećera, kiselina, enzima i drugih supstanci koje izazivaju fermentaciju. Pića slična vinu mogu se porizvoditi fermentacijom drugog voća i cveća: voćno vino, vino od ječma, od pirinča (sake), meda (medovina), pa čak i od bilja (kinesko vino).

Na manifestaciji "Dani vina" učestvovali su ljudi iz okruženja, predstavljajući svoje proizvode. Vinska svečanost "Dani vina", koja se tradicionalno održava od 21. februara do 14. Marta u selu Trešnjevica, pod Juhorom, tokom minulih 14 godina trajanja znatno je unapredila vinogradarstvo i vinarstvo u opštini Paraćin. Obeležavajući Dan Svetog Trifuna, slavu vinara i vinogradara  stanovnici Trešnjevice već godinama obeležavaju ovom manifestacijom. Od kada je pre jedne decenije počela da se održava ova smotra izgrađene su tri privatne vinarije – u Glavici, Popovcu i Zabregi. Pored vinogradara i vinara u “Danima vina” učestvuju i pesnici, kao i učenici osnovnih škola koji pišu pesme na temu vina i vinograda, slikari, glumci. Sve je u službi razvoja ljubavi prema vinogradima.

Konkurs za učešće na Poetskom festivalu u okviru ovogodišnjih Dana Vina, bio je otvoren do 22. Februara, za dve kategorije – za najlepšu pesmu o vinu i za radove osnovaca, poeziju i prozu o vinogradima i grožđu.

Na sajmu je učestvovalo tridesetak vinarija i proizvodjača rakije iz cele Srbije, a bila organizovana i besplatna degustacija. Izlagačima na Sajmu obezbeđena su po dva obeležena stola, tri stolice, čaše za degustaciju, posude za led (ograničen broj) i prostor za postavljanje reklamnog panoa. Tokom Sajma je bio održan i prigodan kulturno-umetnički program kao i stručna predavanja iz oblasti proizvodnje vina i vinogradarstva. Izlagačima i posetiocima je tokom Sajma bila poslužena zakuska od domaćih specijaliteta a na samom kraju i velika Vinska torta. Hrana je bila obezbeđena od strane Ekonomske škole iz Paraćina.
Sajam vina je bio odlično posećen a atmosferu su upotpunili razni učesnici svojim vinskim proizvodima. Program je upotpunjen nastupom kulturno- umetničkog društva “Staklarac” kao i laganom muzikom koja celoj atmosferi daje poseban doživljaj.

Kraj manifestacije označilo je ocenjivanje prikupljenih uzoraka vina i dodela nagrada najboljim vinarima svečanim uručivanjem diploma i zatvaranjem sajma 14.03.2014. u 12 časova.

M.S.

 

Mali oglasi Paraćin

Prodajem ili menjam kucu za stan u Paracinu ili ga ...
Cilj tretmana TRAJNE ŠMINKE USANA?? je obojiti usn ...
Potrebna obradiva povrsina zemljista, na duzi vrem ...
DRAGE nase,  pozivamo Vas na BORBU PROTIV dosadno ...
Izdajem ili prodajem kuću u Paraćinu od 100 kvadra ...